eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már piros a figyelmeztetés: pénteken is jöhet 20 centiméternyi hó

Csaknem százötven balesetnél segítettek csütörtökön a tűzoltók, a leginkább a nyugati megyékben volt dolguk a havazás és a hófúvások miatt. Pénteken már a Dél-Alföldön is havazás várható, a Dunántúl és az Alföld déli részén néhol 20 centiméternyi hó is hullhat. Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki szintén a hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy megyére, míg az intenzív havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyére.

A legtöbb riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből kapták. A havazás által a leginkább érintett megyékben több jármű is elakadt a hóban vagy árokba csúszott, de többször riasztották őket az úton keresztbe fordult buszok, illetve kamionok miatt is. Ezek többsége kisebb közúti baleset volt, de olyan esetek is történtek, amelyeknek sérültjei voltak. A Győr-Moson-Sopron megyében, az M15-ös úton bekövetkezett baleset, amelyben egy személyautó és egy teherautó ütközött, halálos áldozatot is követelt.

Vas megyében újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt, nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti utakon.

Győr-Moson-Sopron megyében a kamionok beléptetésére csütörtök reggel bevezetett korlátozást feltételekkel, de feloldották. A kikötés az, hogy a reggel lezárt három és a délután lezárt két átkelőnél feltorlódott, hét és fél tonnánál nagyobb tömegű teherjárművek csak "különösen indokolt esetben" használhatják a 85-ös és a 86-os utat. A hegyeshalmi, a rajkai, a vámosszabadi, a kópházi és a soproni határátkelőnél korábban még péntek reggel 8 óráig tiltották meg a belépést a teherautóknak.

A havazás Ausztriában is jelentős gondokat okoz. Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott, a fővárosba vezető fő közlekedési útvonalakon dugók alakultak ki reggel. A schwechati repülőteret csütörtök délelőtt lezárták, emiatt Budapesten szállt le több, eredetileg Bécsbe tartó járat. Eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt. A Turkish Airlines, a Finnair, az Air Berlin, a Germanwings, a Qatar Airways, a holland Transavia és az Egyptair gépe érkezett Bécs helyett Budapestre, továbbá a bolgár Belleair Tirana-Pozsony járata is a magyar főváros repülőterén szállt le.

Az osztrák autópálya-kezelő tájékoztatása szerint a hegyeshalmi határátkelőhöz vezető A4-es autópályán délután 15-20 kilométeres dugó alakult ki.

A Dunacsúny-Rajka átkelő szlovákiai oldalán is torlódnak a kamionok. Petra Hrásková, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint nem torlódott fel "rendkívül nagy számú" kamion, ám a kocsisor hosszáról a szóvivő pontosabb információkkal nem rendelkezett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint csütörtök estétől ismét többfelé kezd havazni. Péntek éjfélig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár 20 centiméternyi hó is hullhat. Az éjszakai óráktól a nyugati megyékben és az északkeleti országrészben viharossá fokozódhat a szél. Pénteken az ország nagy részén számítani lehet erős szélre, a Dunántúlon és északkeleten óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó, viharos széllökések is lehetnek.

Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki szintén a hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy megyére, míg az intenzív havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×