eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla

Júniusig 3036 egészségügyi dolgozót érint a nyugdíj-döntés

Több mint háromezer egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni júniusig, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós kórházvezetőkkel egyeztetett.

Az egészségügyi államtitkár kórházi vezetőkkel egyeztetett csütörtök délután. Szócska Miklós elmondta: mostanra pontosan tudják, hány egészségügyi dolgozónak kell eldöntenie idén, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is megtartja-e az állását.

Első körben, vagyis július elsejétől 3036 főt érint a változás. Köztük 1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érintett. Az ágazatban dolgozók egyéni elbírálás alapján kaphatnak mentességet az alól, hogy dönteniük kelljen a nyugdíj összege és a fizetésük között.

Az államtitkár korábban is hangsúlyozta: minden orvosra és szakdolgozóra szükség van, így ők szervezett formában, az intézményeken keresztül nyújtják majd be a mentességre vonatkozó kérelmet, és kedvező elbírálásban reménykedhetnek.

Ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, nem kaphat egyszerre nyugdíjat és bért is, benyújtja a kérelmet, mentességet kap és akkor a nyugdíj helyett annak összegével megegyező senior ösztöndíjat kap majd. Jogilag így van rá mód.

Idén - a szakrendelők államosításával - további 2100 egészségügyi dolgozót érint majd a változás, év végéig pedig még 1316-an érik el a nyugdíjkorhatárt, tehát idén összesen mintegy 6500 foglalkoztatott kérelmezheti, hogy a szenior ösztöndíjat is folyósítsák a javadalmazása mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×