Júniusig 3036 egészségügyi dolgozót érint a nyugdíj-döntés

Infostart
2013. január 17. 20:57
Több mint háromezer egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni júniusig, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós kórházvezetőkkel egyeztetett.

Az egészségügyi államtitkár kórházi vezetőkkel egyeztetett csütörtök délután. Szócska Miklós elmondta: mostanra pontosan tudják, hány egészségügyi dolgozónak kell eldöntenie idén, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is megtartja-e az állását.

Első körben, vagyis július elsejétől 3036 főt érint a változás. Köztük 1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érintett. Az ágazatban dolgozók egyéni elbírálás alapján kaphatnak mentességet az alól, hogy dönteniük kelljen a nyugdíj összege és a fizetésük között.

Az államtitkár korábban is hangsúlyozta: minden orvosra és szakdolgozóra szükség van, így ők szervezett formában, az intézményeken keresztül nyújtják majd be a mentességre vonatkozó kérelmet, és kedvező elbírálásban reménykedhetnek.

Ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, nem kaphat egyszerre nyugdíjat és bért is, benyújtja a kérelmet, mentességet kap és akkor a nyugdíj helyett annak összegével megegyező senior ösztöndíjat kap majd. Jogilag így van rá mód.

Idén - a szakrendelők államosításával - további 2100 egészségügyi dolgozót érint majd a változás, év végéig pedig még 1316-an érik el a nyugdíjkorhatárt, tehát idén összesen mintegy 6500 foglalkoztatott kérelmezheti, hogy a szenior ösztöndíjat is folyósítsák a javadalmazása mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást