eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hóhelyzet: több út járhatatlan, veszteglő kamionok

Jelentős fennakadásokat okoz a havazás a nyugati megyékben, több út járhatatlan, árokba csúszott járművek, kamionsorok jellemzik a csütörtöki helyzetet. A térségben fagypont alatti hőmérsékletre, jelentős mennyiségű friss hóra lehet számítani. Péntek reggel nyolc óráig meghosszabbította a kamionbeléptetési korlátozást a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság.

A Veszprém megyei Volán-társaságoknál csütörtök délelőtt összeomlott a menetrend. A Bakony Volán műszaki igazgatója azt mondta, kiszámíthatatlan, hogy melyik busz mikor ér célba.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok nem léphetnek be az országba a hegyeshalmi, vámosszabadi, a soproni, a kópházi és rajkai határátkelőnél. A megyében Sopron térségében a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti szakasz járhatatlan.

A várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán kötelező a hólánc használata. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra kérte a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Vas megyében több útszakaszon is kamionok csúsztak az árokba, vagy estek a hó fogságába. Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton.

Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák. Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van.

Zala megyében a teher- és személyautók mellett a közútkezelő egyik munkagépe is árokba csúszott Vindornyaszőlős és Karmacs között. Kora reggel Bérbaltaváron egy üzemanyag-szállító pótkocsis tehergépjármű vontatója csúszott az árokba, később Bocskán személygépkocsi sodródott le az úttestről, délben pedig Búcsúszentlászlónál egy litván kamion hajtott az árokba, részleges forgalmi akadályt okozva. A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megye több pontján is hóátfúvásokat okozott az erős szél. Kora délutánig Zalaszentmihály, Zalabér és Pakod környékén fordultak elő ilyen akadályok, felszámolásukon a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoztak.

Igazoltan hiányozhatnak a Veszprém megyei középiskolások pénteken - közölte a megyei kormányhivatal. A megyében a 8-as, a 82-es és 83-as főutakon is forgalomkorlátozást kellett bevezetni, de ezeket később a rendőrség feloldotta.

Nem csak Magyarországon, de a környező országokban is jelentős problémákat okoz a havazás. Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott, amire legutóbb 2005-ben volt példa. A fővárosba vezető fő közlekedési útvonalakon dugók alakultak ki a reggeli órákban, a schwechati repülőteret pedig csütörtök délelőtt lezárták.

Szlovákiában a Pozsonyba vezető utak mindegyikén hosszú dugók alakultak ki a kora reggeli óráktól kezdve, a Stefanik repülőtér is jelentős késéseket jelentett.Csehországban a prágai közszolgálati rádió csütörtök reggeli jelentése szerint a legnagyobb problémák Közép-, Nyugat és Dél-Csehországban vannak. A síkos és behavazott utakon főleg a kamionok mozognak nagyon nehezen, és számos helyen fennakadások, hosszú kocsisorok alakultak ki. Kellő óvatossággal azonban még minden közúton lehet közlekedni.

Péntek reggel nyolc óráig meghosszabbította a kamionbeléptetési korlátozást a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön este az MTI-t.

Dobos Viktória hadnagy közölte: a korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő - eredetileg csütörtök reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó - korlátozást, amelyet délután kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is, mind az öt határállomás esetében fenntartják.

Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartósan fagypont alatti hőmérsékletre, jelentős mennyiségű friss hóra is lehet számítani.

Pénteken már a Dél-Alföldön is jelentős hó hullhat

Estétől ismét többfelé kezd havazni. Péntek éjfélig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár 20 centiméternyi hó is hullhat. Két megyében az erős hófúvás miatt piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.A szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az esti órákban dél, délnyugat felől ismét egyre többfelé lehet havazásra számítani. A lehullott hó a Dunától keletre eleinte olvadni fog. Az északi részeken viszont péntek éjfélig általában maximum 5-8 centiméter, a hegyekben akár 10 centiméter körüli friss hó hullhat. A déli területeken általában 5-10, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön több mint 15-20 centiméter friss hó is hullhat.

Csütörtökön az éjszakai óráktól a nyugati megyékben és az északkeleti országrészben viharossá fokozódhat a szél. Pénteken az ország nagy részén számítani lehet erős szélre, de a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos széllökések is lehetnek.

Pénteken a nap első felében a Dél-Alföldön átmeneti gyenge ónos esőre is számítani lehet. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (majd délután már az Alföld északi részén is) az erős vagy viharos szél a már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja.

Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Eszerint a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt magas hótorlaszok is kialakulhatnak.

Szintén az erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.

Az intenzív havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezek mellett számos megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a havazás, a hófúvás, az erős szél, illetve ónos eső miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területén semmilyen figyelmeztetést nem adtak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×