Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatná a stratégiai cégek visszaszerzését Budapest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fővárosi Vízművek után a többi stratégiai fontosságú cég visszavásárlását is fontosnak tartaná a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szóba került a Csatornázási Művek visszavétele is, de a korábban kötött kedvezőtlen szerződés miatt ez 70 milliárd forintba kerülne, amire ebben a ciklusban nincs pénze a fővárosnak.

A Fővárosi Vízművek után érdemes folytatni a stratégiai cégek visszaszerzését - mondta Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában. A főpolgármester kiemelte: a Fővárosi Csatornázási Műveket nem tudja most a főváros visszavásárolni, mert nincs rá pénze, de ez a következő ciklusban reálisan kitűzhető cél. Az előző városvezetés a privatizáláskor olyan szerződést kötött, hogy a 15-20 milliárdos bevételhez képest a visszavásárlás 70 milliárdba kerülne, és erre nem képes jelenleg Budapest - fejtette ki.

Megvizsgálják a Fővárosi Gázművek visszavásárlásának lehetőségét is, erről hamarosan lesz információ - közölte.

"Ezért voltam kénytelen azt mondani, hogy vizsgáljuk a dolgot" - mondta Tarlós István arra a kérdésre, hogy a rezsicsökkentés korszakában érdemes-e a gázműveket visszaszerezni

Az önkormányzati adósság állami konszolidációjával kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: szeretnék elérni, hogy Budapest esetében a kormány a 40 százalék helyett az adósságállomány 45 százalékát vegye át, felfelé ugyanis el lehet térni az előzetes aránytól. Tarlós István hangsúlyozta: a konszolidáció önmagában nem oldja meg a város anyagi gondjait, de javítja Budapest hitelfelvevő képességét.

Az iskolák átvételével kapcsolatban azt mondta, fájlalja a gimnáziumok elvesztését. Arra a kérdésre, hogy megítélése szerint ugyanolyan zökkenőmentesen mennek a fővárosi intézmények átadás-átvételi folyamatai, ahogy azt a szakállamtitkárok látják, Tarlós István azt válaszolta: "ugyanolyan simán mennek Budapesten, mint az ország többi pontján."

Hanganyag: Exterde Tibor