Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Dunántúlon helyenként 30 centi a hó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon pedig helyenként több mint 30 centiméteres hó van. Az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt több útszakaszon lelassult a közlekedés.

Kékestető mellett - a 300 méter fölött lévő települések közül - a Bükkben, Bánkúton 35, a Veszprém megyei Kab-hegyen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24, a Veszprém megyei Tésen 19, Miskolc közelében, Jávorkúton pedig 15 centiméteres a hó vastagsága.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a legvastagabb, 33 centiméteres hótakarót a Vas megyei Rábagyarmaton mérték. Sopron Kuruc-dombon 30, Szombathelyen, valamint a Zala megyei Sármelléken 29 centiméternyi a hó. A Veszprém megyei Dabronyban 26, Győr-Pérnél 20, Pápán és a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek. Több mint 10 centiméteres hó van a Komárom-Esztergom megyei Csatkán (17 centiméter) és Siófokon (11 centiméter) is.

A meteorológiai szolgálat Szeged külterületén, Szolnok-Szandaszőlősön, Pakson, Debrecenben, Egerben, Békéscsabán, Pécs-Pogányban és Kecskemét külterületén lévő mérőállomásain nem esett hó, a pestszentlőrinci, a miskolc-avasi, valamint a Mátrában a kisterenyei mérőállomásokról hófoltot jeleztek.

Lelassult a közlekedés

Az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon több útszakaszon lelassult a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az ország többi részén általában vizesek, nedvesek az utak.

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a dunántúli területeken mindenütt havazik. Az éjszaka hullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél.

A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. A térség útjai még járhatóak, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön elakadó járművek torlódásokat okozhatnak.

A zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik - írták. A munkák elvégzéséhez a társaság bérelt gépeket is az utakra rendelt. Mint kiemelték: a legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, "így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni".