Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyszerűbbé válik a magasabb összegű családi pótlék igénylése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áprilistól egyszerűbb lesz a magasabb összegű családi pótlék megállapításához szükséges igazolás kiállításának rendje.

Nyilvános a tartósan beteg és a súlyosan fogyatékos gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék megállapításához kapcsolódó új eljárásrend. A változtatás a könnyebb eligazodást és a jobb tájékozódást célozza - mondta korábban az InfoRádiónak Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az új rendszerben áprilistól az egészségügyi vizsgálatok elvégzésére jogosult szakorvosok és intézmények jegyzékét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. Ebből a listából a családok számára tehát kiderül, hogy mely betegségek esetén melyik szakorvost kell felkeresniük.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló igazolást több más eljárásban (például a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei ügyében) is fel lehet használni.

Az igazolást tavasztól nem két, hanem három példányban állítják ki, így a papírért nem kell ismételten bejelentkezni az orvoshoz. További változás, hogy a Magyar Államkincstár a határozattal együtt az igazolás eredeti példányát is visszaküldi. Az új szabályok a magasabb összegű családi pótlék összegét nem érintik.

Hanganyag: Gál Ildikó