Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Változhat a hallgatói szerződések szabályozása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha tárgyalni akarnak a kormányzattal, szerezzenek pozíciókat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában - ezt tanácsolta a felsőoktatási helyettes államtitkár a Hallgatói Hálózat képviselőinek az InfoRádió Aréna című műsorában. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy módosulhat a hallgatói szerződések szabályozása.

Módosulhat a hallgatói szerződések szabályozása, ám céljaiból nem enged a kormányzat - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Maruzsa Zoltán emlékeztetett arra, hogy a szerződések ügye törvényi szinten szabályozott, de a részletkérdésekben van mozgástér.

A helyettes államtitkár példaként említette, hogy nem kellene fizetni, ha egy diák egy hónap után kiiratkozik az egyetemről, és konstruktív megoldást kell keresni akkor is, ha valaki már az első félévben alkalmatlanság miatt kibukik.

A hallgatói szerződések célja a nagyarányú lemorzsolódás helyzetének rendezése mellett az a jogos elvárás, hogy a magyar adófizetők pénzén tanult diákok Magyarországon kamatoztassák tudásukat - emelte ki.

Törvény nevesíti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, mint az egyetlen hallgatói érdekvédelmi szervezetet, így csak a HÖOK lehet legitim tárgyalópartner a kormányzat számára - mondta Maruzsa Zoltán arra a kérdésre, hogy miért nem tárgyaltak a Hallgatói Hálózattal. A helyettes államtitkár szerint ha a Hallgatói Hálózat vezetői olyan népszerűek az adott intézményekben, akkor induljanak el a HÖOK-választásokon, és ha megnyerik, akkor a HAHA hátterű HÖOK-kal fog tárgyalni a mindenkori kormány.

Maruzsa Zoltán az Oktatói Hálózat tagjainak szintén azt javasolta, hogy ha tárgyalni akarnak az oktatási államtitkársággal, pályázzák meg a dékáni és a rektori pozíciókat és a rektori konferencia révén asztalhoz ülhetnek a mindenkori kormányzattal.