eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elindult a Campus Hungary program - a nap hírei

Munkacsoportot hozott létre három minisztérium a gyermekbarát igazságszolgáltatással kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésére.

Munkacsoportot hozott létre az igazságügy-, a belügy- és az emberi erőforrások minisztere a gyermekbarát igazságszolgáltatással kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésére. A testület feladata, hogy a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósításáért konzultációt folytasson a civil szervezetekkel, és a megbeszélések eredményeképpen előkészítse a szükséges törvénymódosításokat. Az alapvető jogok biztosa nem sokkal korábban úgy foglalt állást: nem érvényesülnek megfelelően a gyermekjogok az igazságszolgáltatás, a menekültügy és a médiaszabályozás területén.

Stratégiai fontosságúnak nevezte a felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelését célzó Campus Hungary programot a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor az InfoRádiónak azt mondta: ha Magyarország kellőképpen vonzó ország tud maradni a fiatalok számára, akkor a nyugat-európai személyes kapcsolatok hasznára válhatnak az országnak. A most meghirdetett 3 milliárd 620 millió forintos keretösszegű Campus Hungary ösztöndíj segítségével a magyar felsőoktatási hallgatók külföldi tanulmányutakon, szakmai gyakorlaton, illetve részképzésen vehetnek részt.

A közösség elleni izgatás jogi vonatkozásairól egyeztetett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség képviselőivel az igazságügyért felelős államtitkár. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közölte: Répássy Róbert az új büntető törvénykönyv júliusban hatályba lépő rendelkezéseiről, a közösség elleni uszítás és a közösség tagja elleni erőszak bűncselekmények minősítésének változásairól tájékoztatta Köves Slomó vezető rabbit és munkatársait, valamint Tett és Védelem Alapítvány képviselőit.

A jelenleginél méltányosabb közteherviselést tartanak szükségesnek az MSZP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetések résztvevői. A konzultáción egyetértettek abban, hogy meg kell szüntetni az egykulcsos személyi-jövedelemadót, az adókulcsokról és a különadók kivezetésének ütemezéséről viszont, nem jutottak megállapodásra.

Kész önállóan is sztrájkot hirdetni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha a pénteki tárgyalásokon nem tapasztal elmozdulást a kormányzat részéről. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: február második felében határozatlan időre szóló sztrájkot is tarthatnak, ha nem teljesülnek követeléseik. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleményében hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is a megállapodásra törekszik a pedagógus szakszervezetekkel folytatott egyeztetéseken.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az átalakított különadóknak rövid távon kedvező gazdasági hatásuk volt, de hosszú távon fennáll a kockázat, hogy hátrányosan befolyásolják a növekedést. Karvalits Ferenc Bécsben, a Euromoney nemzetközi gazdasági konferencián elmondta: a jegybank várakozásai szerint a lakossági energiaárak csökkentése rövid távon mérsékli az inflációt. A jegybank alelnöke elmondta: a következő egy-két évben várhatóan egy százalék körül alakul a magyar növekedés, ezzel szemben az államadósság csökkenésének fenntartásához 2-3 százalékra lenne szükség.

Közös megegyezéssel távozik posztjáról Geszti László, a Magyar Posta Zrt. jelenlegi vezérigazgatója. Feladatainak ellátásával holnapi hatállyal Varga Dezső üzleti vezérigazgató-helyettest bízta meg a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Felfüggesztette a Kúria a devizahitelesek OTP elleni perében indított felülvizsgálati eljárását, és az Európai Bíróságnál kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárást. Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke tavaly másodfokon is pert nyert az OTP Bankkal szemben. A Szegedi Ítélőtábla ítélete megerősítette, hogy a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítása visszamenőleges hatállyal semmis. A pénzintézet fellebbezése után a Legfelsőbb Bíróság szeptemberben új eljárást rendelt el, mert hibásnak találta a korábbi ítéletek indoklását.

Biztonságosan működnek a magyarországi nukleáris létesítmények - közölte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Rónaky József az InfoRádiónak elmondta: tavaly kiadták az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának üzemidő-hosszabbítására, a 2-es blokkra vonatkozó kérelemnek augusztusig kell beérkeznie. A főigazgató hozzátette: a hivatal folytatja a felkészülést az új paksi blokkok létesítésével kapcsolatos feladatokra.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×