Sok a baleset, Budapesten a főutak is havasak, nehéz reggelünk lesz!

Infostart
2013. január 14. 06:35
Az ország nagy részén és Budapesten egész éjszaka intenzíven havazott, az utak nehezen járhatóak. Budapesten a főutak is havasak, ha beindul a reggeli forgalom, nagyon nehéz lesz közlekedni. Az Időkép szerint a hókotrók felvonulása után fél órával a sózott és takarított útfelületeken - így a bevezető főutakon, sztrádákon, sőt, még a belvárosban is legalább 2-3 centiméter vastag, közepesen csúszós hótakaró fedi az utakat.

A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon. Az intenzív havazás miatt több megyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés - mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok - mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

A szél talán valamelyest csitult, ám ez a legkevésbé sem igaz a havazás intenzitására, legalábbis a főváros térségében - írja hétfőn kora reggel az Időkép.

A stáb a hókotrók felvonulása után fél órával azt tapasztalta, hogy még a sózott és takarított útfelületeken - így a bevezető főutakon, sztrádákon, sőt, még a belvárosban is legalább 2-3 centiméter vastag, közepesen csúszós hótakaró fedi az utakat, a sávokat gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni.

Az InfoRádió munkatársainak tapasztalatai szerint is mindenhol havasak Budapest útjai, igen nagy a balesetveszély. Még a reggel 6 óra körüli gyér forgalomban is problémát okozott a csúszásveszély, a jelenlegi állapotokat látva nehezen képzelhető el, hogy elkerülhető legyen a közlekedési káosz.

A Kaposvár-Dunaújváros-Szolnok vonaltól délre egyre több helyről jelentenek ónos esőt, amelynek határa várhatóan tovább tolódik majd észak felé.