eur:
392.82
usd:
367.85
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Minden település megközelíthető az országban

Minden település megközelíthető, és már majdnem minden útszakaszt megtisztítottak az országban - mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Egyetlen budapesti tömegközlekedési járat forgalma sem áll már a havazás miatt, késésekre azonban továbbra is számítani kell.

Az államtitkár elmondta: a közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoznak országszerte, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. A legtöbb megyében az alsórendű utakat is megtisztították már. Idén ez az első alkalom, hogy egy ekkora gépparkot be kellett vetni, "és én azt gondolom, hogy megfelelően állnak helyt a kint dolgozó munkatársaink" - tette hozzá.

Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta: hétfőn éjféltől 12 óráig összesen 130 műszaki mentést hajtottak végre az illetékesek; a fővárosban 13, Fejér megyében 27, Pest megyében 13, Vas megyében 10, Veszprém megyében 25, Zalában pedig 19 esetben vonultak ki a tűzoltók árokba csúszott vagy keresztbe fordult jármű miatt.

Volt néhány "nagyobb mentés" is: a 811-es út 33. kilométerkövénél egy kamion szenvedett balesetet, illetve Veszprém és Pápa között egy személyszállító autóbusz borult fel; a buszon 15-en utaztak, ketten súlyosan, hárman pedig könnyebben sérültek meg.

Bakondi György kiemelte, hogy Szlovénia a hóhelyzet miatt nem engedi át a határon a kamionokat, így Vas és Zala megyében több helyszínen kamionok százai vesztegelnek, de előreláthatólag hamarosan újra elindulhat a teherforgalom.

"Minden olyan eszköz a rendelkezésünkre áll, amely szükséges ahhoz, hogy az utakat felszabadítsuk és a közlekedés folyamatosságát biztosítani lehessen" - hangsúlyozta a vezető.

A téli időszak első felében (december 1-jétől január 14-ig) 16 megye területén alakult ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága helyenként elérte a 25 centimétert és mintegy 65 helyszínen volt olyan hófúvás, ami miatt a mentőegységeket kellett kiküldeni - sorolta az adatokat Bakondi György.

Országosan hat embert kellett kitelepíteni és 11 főt befogadó helyeken elhelyezni az időjárás miatt. Az illetékesek összesen mintegy 1600 embert mentettek meg, akik közül 144-en szén-monoxid mérgezést szenvedtek, a mérgező gáz miatt egyébként hatan vesztették életüket ebben az időszakban, 435 főt pedig a kihűlés fenyegetett.

Összesen három települést nem lehetett megközelíteni sem közúton, sem vasúton, és 21 olyan út volt az országban, amely átmenetileg járhatatlanná vált. Az időjárás miatt összesen 14 olyan település vagy településrész volt, amelyen nem volt víz az elfagyott vízvezetékek miatt rövid ideig - tette hozzá.

A mentésben résztvevő illetékesek (katasztrófavédelem, rendőrség, mentők, karitatív szervezetek és önkormányzatok) tízezernél is több emberrel és technikai eszközzel dolgoztak az említett időszakban - hangzott el.

Késések Budapesten

Minden budapesti közösségi közlekedési járat a menetrendben meghirdetett útvonalon közlekedik hétfő délutántól - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Hozzátették: kisebb késések továbbra is előfordulhatnak.

A közösségi közlekedésben a hajnali óráktól fennakadások voltak a havazás miatt. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, ennek oka az volt, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott, a hókotró autók is elakadtak a dugókban, a váltókat pedig eltömítette a lehullott hó.

A BKK járatait hétfő éjfélig térítésmentesen lehet használni, miután Tarlós István főpolgármester erre engedélyt adott.

Fokozott figyelem

Veszprém és Pápa között négyen megsérültek, amikor a 83-as főútvonalon árokba csúszott és oldalára borult egy busz. Nátrán Albin, a mentőszolgálat Veszprém megyei mentésvezetője elmondta: egy ember sérült meg súlyosan.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádióban fokozott figyelemre kérte a közlekedőket. A szakemberek azt tanácsolják:, hogy az autósok tankoljanak hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen a kocsiban vontatókötél és lapát. A meteorológiai szolgálat 4 megyére másodfokú, 7 másikra és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt.

Jégtelenítés Ferihegyen


Nem okozott nagyobb fennakadást a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésében a havazás. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a kifutópályák tisztítása miatt reggel rövid ideig nem fogadhatott gépeket a repülőtér, de mostanra mindkét leszállópálya használható. Az induló járatok menetidejét némileg megnöveli a biztonsági okokból végrehajtott jégtelenítés.

Az erős havazás több európai ország légi közlekedésében okoz gondot, ezért több gép is késve érkezhet Budapestre, a Lufthansa törölte düsseldorfi járatát, a Ryanair két Pozsonyba tartó gépe pedig Budapesten szállt le. A Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy a szokottnál jóval korábban induljanak el a repülőtérre.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×