Kevesebb hóra számítottak a fővárosban

InfoRádió / MTI
2013. január 14. 17:17
Kevesebb, legfeljebb öt centiméteres hóra számított az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) - közölte Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője.

Tájékoztatása szerint 67 jármű volt az utakon éjszaka. Reggel 6 órakor derült ki, hogy az előre jelzett öt centiméternél jóval több hó hullott az éjjel, így több járműre lesz szükség, ezért az összeset munkába állították. Hozzátette: nem biztos, hogy a teljes járműpark megbirkózott volna a hóval az éjjel, mert a sózás a folyamatos havazás miatt hatástalan volt.

Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, járműveik 15-20 százaléka ütközött a nap folyamán komolyabb úti akadályokba a balesetek miatt. Hozzátette: az összes sótárolójuk fel van töltve sóval a városban, gépeik működőképesek, így minden feltétel adott, hogy munkájukat eredményesen elvégezzék.

Kitért arra, hogy felemelt ekéjű hókotrók nem közlekedhetnek, még akkor sem, ha elfogyott a hintőanyaguk, mert ha visszafelé jönnek a számukra kijelölt utakon, akkor is le kell tolniuk onnan a havat.

Megszűntek az akadályok

Megszüntette a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a havazás miatti forgalmi akadályokat és elhárította a közlekedési balesetekből adódó problémákat, valamint a társszervek elakadt gépjárműveinek is tudtak segíteni - mondta Varga Ferenc, a szervezet igazgatója.

Az igazgató közölte: egy esetben volt szükség arra, hogy egy elakadt betegszállító járműnek segítsenek, ezenkívül mentettek személygépkocsit és tehergépjárművet is. Éjfél óta 23 riasztást kaptak, ebből 10 volt összefüggésbe hozható a rendkívüli időjárási helyzettel - állapította meg. Beszélt arról is, hogy részt vettek a műszaki mentésben a 10-es úton, a körforgalom solymári lejárójához közel történt baleset helyszínén, itt egy farönköket szállító nyerges vontató fordult keresztbe az úton, majd rádőlt a szalagkorlátra. Órákon át tartott a mentés, a rakomány egy részét le kellett pakolni, hogy a járművet vissza tudják állítani, s az úttestet dél körül sikerült felszabadítani.

Kiemelte, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság éjjel-nappal 234 munkatárssal és 61 gépjárművel áll készenlétben, kocsijaik többsége pedig hólánccal ellátott, összkerékhajtású. Feladatukként említette, hogy indokolt esetben kezdeményezhetik a fővárosi védelmi bizottság összehívását, amely a közreműködő szervezeteket összefogva intézkedik a rendkívüli helyzet megoldására.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az előre jelzettnél jóval több, sok helyütt 15-20 centiméter hó esett. Beszámolt arról, hogy éjszaka 50 hókotrógépet indítottak, amikor pedig hajnali négy órakor intenzíven kezdett el esni a hó, már 90 járművel voltak az utakon. Ezek 15-20 százaléka ütközött a nap folyamán komolyabb úti akadályokba a balesetek miatt - jegyezte meg. Hozzátette: az összes sótárolójuk fel van töltve sóval a városban, gépeik működőképesek, így minden feltétel adott ahhoz, hogy munkájukat eredményesen elvégezzék.

Kitért arra, felemelt ekéjű hókotrók nem közlekedhetnek, még akkor sem, ha elfogyott a hintőanyaguk, mert ha visszafelé jönnek a számukra kijelölt utakon, akkor is le kell tolniuk onnan a havat, amit ellenőriznek is. Felhívta a figyelmet arra, hogy akinek a gépkocsiján nincs téli gumi, vagy autójának kopottak a gumijai, lehetőleg ne induljon útnak.