2016-tól vezethetik be a dugódíjat

Infostart
2013. január 14. 19:50
Várhatóan csak 2016-ban vezethetik be a dugódíjat a fővárosban - értesült a Napi Gazdaság. Az intézkedés összefügghet azzal, hogy 2015 végéig a főváros közösségi közlekedését teljes egészében át kell alakítani.

A személyforgalmi behajtási (vagy dugó-) díj bevezetésének a jogszabályi háttér és a finanszírozási forrás megteremtésén túl jelentős kapcsolódó beruházási igénye van − közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A fővárosi (elsősorban közösségi) közlekedési hálózat további fejlesztése előfeltétele a behajtási díj bevezetésének.

A Napi Gazdaság szerint a dugódíj bevezetéshez minimálisan szükséges parkolók kialakítása, amely a többi között a távolsági és a helyi járatok miatt lényeges.

A díj bevezetéséhez elengedhetetlen a kötött pályás közösségi közlekedési hálózat korszerűsítése, valamint az autóbuszflotta megújítása.

A kötött pályás közlekedés esetében − a 4-es metró megvalósításán túl − kiemelt az 1-es és 3-as villamosok fejlesztése, valamint a budai villamoshálózat integrációja (fonódó projekt megvalósítása) és az ezekhez kapcsolódó járműbeszerzések lefolytatása, valamint további P+R parkolók létesítése a metró- és a HÉV-vonalak mentén.

A BKK szerint a közösségi közlekedési hálózatfejlesztés 2015-ig befejeződik, a szükséges P+R infrastruktúra azonban leghamarabb 2016-ra épülhet ki. Így a BKK úgy látja, a dugódíj bevezetésének ez lehet a legkorábbi reális időpontja.

A 2014−2020-as uniós költségvetési ciklus miatt már volt előzetes egyeztetés a témában a főváros vezetése és az Európai Bizottság között, ám részletes tárgyalásra és uniós állásfoglalásra csak a személyforgalmi behajtási díj előkészítési munkáinak előrehaladása és érdemi városvezetői döntések után lehet számítani − tette hozzá a BKK.

A főváros vezetőinek nyilatkozatai szerint a dugódíjat azért kell bevezetni, mert az előző városvezetés erre a 4-es metró építési szerződésében kötelezettséget vállalt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást