Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több pénz jut tehetséggondozásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bővülnek a tehetséggondozás lehetőségei, és több pénz is jut a tehetséges fiatalok támogatására.

Több cég is megkereste Papp Gergelyt, amikor gimnazistaként egy új műszaki elv alapján működő hangszórót talált fel, megnyerve ezzel tavaly az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíját. A technikai megoldás révén hangszórója a legjobbaknál is tisztábban szól - mondta a díjátadó után az InfoRádiónak.

Papp Gergelyhez hasonló fiatal tehetségeket szeretne támogatni a kormány immáron több pénzből. Tavaly decemberben csaknem egymilliárd forint jutott 30 pályázatra, és az idén februárban további 33 pályázati felhívás jelenik meg csaknem 1,4 milliárd forintos kerettel tehetséggondozásra - mondta Hoffmann Rózsa oktatásügyért felelős államtitkár.

"Tavaly 613,9 millió forintot osztottak ki a program keretében, ami 827 nyertes pályázatot jelentett, a részt vevő diákok száma több mint 334 ezer volt, vagyis a közoktatásban minden ötödik tanulót érintett a támogatás."

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója hangsúlyozta: a program célja, hogy egy tehetség se vesszen el, ennek érdekében szerinte egy adatbázist is létre kellene hozni.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben felerősödött a közösség szerepe a tehetséggondozásban, miközben a tehetséget meghatározó tényezőket ma már egyre inkább ismerik.

A Nemzeti Tehetség Programról az Országgyűlés döntött 2008-ban. A Parlament 20 évre határozta meg a kiemelt feladatokat a tehetségsegítésben és a tehetséggondozásban.