Pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok - lapszemle

Infostart
2013. január 10. 07:27
Egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok - írja a Magyar Nemzet. A Nészabadság szerint milliárdokat buktak a cigarettagyártók a dohányzástilalommal.

A Magyar Nemzet információi szerint - amennyiben a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi - egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok. A napilapnak a kormány terveit ismerő forrás hangsúlyozta, hogy a kabinet a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd. A Magyar Nemzet munkatársának felvetésére azonban határozottan cáfolta, hogy ezzel a 13. havi nyugdíj rendszerét állítanák vissza.

15-20 milliárd forintot veszített a dohányipar a vendéglátóhelyi dohányzás egy évvel ezelőtti betiltása óta - írja a Népszabadság. Bár a dohánycégek hivatalosan nem közölték, hogy mekkorát esett a forgalmuk, azonban nem hivatalos iparági becslések szerint 5-6 százalékra teszik kifejezetten a vendéglátóhelyi tiltás nyomán bekövetkezett piaczsugorodást. A tilalom jóformán kifogástalanul működött, alig akadt olyan hely, ahol megszegték a szabályt.

Még a parlament február 11-én kezdődő tavaszi ülésszaka előtt összehívják a kormányfő gazdasági tanácsadó testületét - tájékoztatta a Népszabadságot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A napilap ismerteti, hogy a közgazdászokkal legutóbb 2011 novemberében találkozott Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, azt megelőzően pedig szeptemberben, az volt az első ülés. Akkoriban arról volt szó, hogy ez havi rendszerességű konzultációs fórum lesz, ám végül másként hozta az élet. Más formában persze az eltelt bő egy évben folytak egyeztetések némelyik közgazdásszal.

A Napi Gazdaság körképe szerint teljes a káosz az ország legtöbb általános- és középiskolájában. A gazdasági napilap cikke szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke is elismeri, hogy "információs szakadék" van a központ és a januártól hozzá került iskolák között. Ez azzal jár, hogy az intézményvezetők kapkodva próbálják kideríteni jogosultságaikat, nyugdíjas óraadók kényszerülnek végleg nyugalomba vonulni. Egyes intézményekben a pedagógusok a bérek kifizetésének csúszására panaszkodtak. Erre péntekig nincs okuk, a szaktárca ugyanis közölte: a korábban és a jövőben is a Magyar Államkincstár által számfejtett és utalt fizetéseknek - a régi szerződések értelmében - tizedikéig kell megérkezniük.

Hamarosan vádat emelhet az ügyészség az 1998-as Fenyő-gyilkosság elkövetőivel szemben, miután a rendőrség erre tett javaslata kedden megérkezett a hatósághoz - írja a Magyar Nemzet. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, hogy az eljárási törvény szerint a harmincnapos ügyfeldolgozási határidőt az ügyészség vezetője további 30 nappal meghosszabbíthatja, nagy terjedelmű ügyben pedig a felettes ügyész kivételesen legfeljebb kilencvennapos határidőt is engedélyezhet. Az ügyészség egyelőre nem kívánta részletezni, hogy a vádemelési javaslatban kik és milyen minőségben szerepelnek, és hogy az akták tartalmaznak-e adatokat a megrendelői körről is. A Magyar Nemzet információi szerint a szakemberek elkülönítették az elkövetői, illetve a felbujtói körre vonatkozó adatokat. Mivel utóbbiak közül eddig senkit nem gyanúsítottak meg vagy vettek őrizetbe, a rendőrség tovább nyomoz a lehetséges megrendelők után.

Az Index arról ír, hogy szilveszter éjjelén egy Budapesten megállított autós inkább maga vallotta be a rendőröknek, hogy koccintott két pohár pezsgővel. Bár a szondával mért alacsony alkoholszint csak 15 ezer forintos helyszíni bírságot tett volna indokolttá, az autóst újabb mérésre bevitték a Gyorskocsi utcába, megbilincselték és megtiltották, hogy újévi sms-eket írjon. Közel egy óráig kellett állnia a fagyban, végül 100 ezer forintra büntették meg. A rendőrség kivizsgálja az esetet.

Ahogy decemberben az Indexnek jelezte, elkészült londoni olimpiai aranyérmének egyedi másolata - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megegyező másolatot nem enged -, és személyesen viszi Oslóba azt Gyurta Dániel. A 200 méteres mellúszás világcsúccsal győztes legjobbja már a verseny utáni napon megígérte, hogy a felkészülés alatt szívinfarktust kapó norvég barátja, Alexander Dale Oen szülei megkapják a másolatot. (Addig nem is mutatja meg senkinek.) A két versenyző 2011 világbajnoka volt, Gyurta akkor is kétszázon nyert, míg a norvég százon.

A Pénzcentrum.hu arra figyelmeztet, hogy fontos határidő jár le február végén: a 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintosokat 2013. február 28-ig váltják át a kereskedelmi bankok, a posta és a Magyar Nemzeti Bank. Érdemes a fiókok mélyére nézni, milliárdok vannak még nálunk.

Közzétette az Erste a közép-kelet-európai régióra vonatkozó 2013. első negyedéves prognózisát, melyben a magyar piacnak is külön fejezetet szenteltek - olvasható a Portfolio.hu-n. Míg egy évvel ezelőtt a befektetőket elsősorban az IMF-tárgyalások illetve azok sikeres kimenetele foglalkoztatta, jelenleg a kormányzati intézkedések kiszámíthatatlansága valamint azok GDP növekedésre gyakorolt hatása aggasztja.