Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mezey Barna: Csak egy homályos ígéretünk van Matolcsy úrtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyetemek még mindig nem tudják, hogy a kormány által bejelentett 55 ezres hallgatói létszám mellé milyen finanszírozás társul. Ez a bizonytalanság ellehetetlenít mindenféle tervezést.

Hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ül a Magyar Rektori Konferencia elnöke az emberi erőforrások miniszterével, hogy a felsőoktatás átalakításának részleteiről tárgyaljanak. Mezey Barna az ELTE rektora az átfogó koncepciót hiányolja.

Alapvetően hiányzik egy olyan felsőoktatási koncepció, amely kijelölné, hogy milyen irányba halad a felsőoktatás fejlesztése - mondta az InfoRádiónak.

A rektor hozzátette: a kiemelt kutatóegyetemek számára ígért plusztámogatás valamelyest enyhít a nagyobb iskolák gondjain; ám az adósságátvállalás, a PPP-programok kivásárlása és az uniós pályázati önrész átvállalása elsősorban a kicsi, komoly adósságokkal küszködő oktatási intézmények számára dob mentőövet. A Magyar Rektori Konferencia elnöke levélben kérte az illetékes minisztert, hogy ehhez a pluszforráshoz már most hozzájuthassanak az egyetemek, ne kelljen nyárig várniuk, mert ez jelentősen megkönnyítené a költségvetés megtervezését.

Mezey Barna úgy véli: az alacsony, 240 pontos egységes bejutási ponthatár idővel minőségi problémákat vet majd fel. A legnagyobb gond jelenleg, hogy még mindig nem látják, milyen finanszírozás társul majd a kormány által ígért 55 ezres hallgatói létszámhoz.

Csak egy homályos ígéretünk van Matolcsy miniszter úrtól, hogy a nyár folyamán fogják kialakítani és a tartalékból áttenni azokat a finanszírozási forrásokat, amelyek ezt megtámogatják - mondta, hozzátéve, az ELTE nem viszi majd lejjebb a ponthatárokat, egyedül a bölcsészkar képzései esetében tehet majd engedményt, ide nagyon nagy a túljelentkezés.

Mezey Barna úgy véli: a tárgyalásokon fontos lenne elérni, hogy az állam ne vonuljon ki teljesen a korábban megjelölt 16, elsősorban jogi, gazdasági és kommunikációs szakok finanszírozásából; egyezségre kellene jutni a finanszírozást illetően.

Szerző: Seres Gerda