eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Együttműködik az uniós források lehívásában Varsó, Pozsony és Budapest

Együttműködik a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklus forrásainak elérése érdekében Varsó, Pozsony és Budapest - jelentette be Tarlós István budapesti főpolgármester csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A két másik város főpolgármesterével történt találkozó után elmondta: a támogatások növelése érdekében az együttműködést szakértői szintre is kiterjesztik, és külön kiemelik a közlekedés és az energiafelhasználás területét. A felek emellett kooperálnak a közép-európai törekvések uniós szintű megjelenítésében és az Európán kívüli országok partnerségének ösztönzésében.

Tarlós István elmondta, hogy Prága főpolgármestere, Bohuslav Svoboda belpolitikai elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a találkozón, de a cseh főváros is kinyilvánította szándékát, hogy részt vesz a közös munkában.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere fontosnak tartotta, hogy a visegrádi négyek fővárosai a kormányzattól függetlenül is együttműködjenek. Mint mondta, a keleti partnerség jegyében arra hívta fel az egyeztetésen részt vevők figyelmét, hogy az Európai Unión kívül is vannak olyan városok, amelyekkel stratégiailag fontos lehet az együttműködés. Ezt tapasztalatcserékkel szélesítené a lengyel főpolgármester.

Szólt arról is, hogy a V4 fővárosait a magas GDP-jük kizárja bizonyos forrásokból, ezért közösen kell megoldást találni erre a problémára.

Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere arról beszélt, hogy a V4 fővárosoknak hasonló problémáik vannak, s ezeket azonosították a délelőtti találkozón. Emellett úgy véli, az EU2020 program megvalósítását aktívabbá kell tenni a régiókban.

A városfejlesztési források növelése mellett arról is beszélt, hogy a közösségi közlekedés fejlesztését és az energiafelhasználás csökkentését fontos célnak tartják, és támogatják, hogy ezen területeket az országok szakértői részletesen megvitassák.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×