Együttműködik az uniós források lehívásában Varsó, Pozsony és Budapest

InfoRádió / MTI
2013. január 10. 13:50
Együttműködik a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklus forrásainak elérése érdekében Varsó, Pozsony és Budapest - jelentette be Tarlós István budapesti főpolgármester csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A két másik város főpolgármesterével történt találkozó után elmondta: a támogatások növelése érdekében az együttműködést szakértői szintre is kiterjesztik, és külön kiemelik a közlekedés és az energiafelhasználás területét. A felek emellett kooperálnak a közép-európai törekvések uniós szintű megjelenítésében és az Európán kívüli országok partnerségének ösztönzésében.

Tarlós István elmondta, hogy Prága főpolgármestere, Bohuslav Svoboda belpolitikai elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a találkozón, de a cseh főváros is kinyilvánította szándékát, hogy részt vesz a közös munkában.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere fontosnak tartotta, hogy a visegrádi négyek fővárosai a kormányzattól függetlenül is együttműködjenek. Mint mondta, a keleti partnerség jegyében arra hívta fel az egyeztetésen részt vevők figyelmét, hogy az Európai Unión kívül is vannak olyan városok, amelyekkel stratégiailag fontos lehet az együttműködés. Ezt tapasztalatcserékkel szélesítené a lengyel főpolgármester.

Szólt arról is, hogy a V4 fővárosait a magas GDP-jük kizárja bizonyos forrásokból, ezért közösen kell megoldást találni erre a problémára.

Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere arról beszélt, hogy a V4 fővárosoknak hasonló problémáik vannak, s ezeket azonosították a délelőtti találkozón. Emellett úgy véli, az EU2020 program megvalósítását aktívabbá kell tenni a régiókban.

A városfejlesztési források növelése mellett arról is beszélt, hogy a közösségi közlekedés fejlesztését és az energiafelhasználás csökkentését fontos célnak tartják, és támogatják, hogy ezen területeket az országok szakértői részletesen megvitassák.