eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Nem lesz kötelező a latintanulás - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint az Ab-hez fordult a kormány az igazságügyi törvények kapcsán, míg a Népszabadság a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként való megjelenésével foglalkozik.

Nem tudni, mikor folytatódnak az egyeztetések a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként való megjelenéséről - írja a Népszabadság. A napilap felidézi, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szeptember végén azt mondta, másfél hónap múlva elkészülhet a törvény. November végén úgy fogalmazott, hogy a jogalkotói munka hamarosan lezárul, és a javaslatot nyílt társadalmi vitára bocsátják.

A Magyar Nemzet szerint a kormány indítványa nyomán az Alkotmánybíróság megkezdte egyes igazságügyi törvények elemzését. A kabinet azt kérte az Ab-től: vizsgálja meg, összhangban van-e az alaptörvénnyel a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló, tavaly módosított jogszabály. Tizenhat rendelkezés kapcsán az Európa Tanács véleményező testülete, a Velencei Bizottság októberben fenntartotta azon aggályait, amelyeket fél évvel korábban az eredeti törvény alapján megfogalmazott.

Az Index írása szerint bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nyelvi és kultúrtörténeti szempontok alapján egyaránt indokolt lenne a latin tanítása az iskolákban, azt még az elit képzésre szánt nyolcosztályos gimnáziumokban sem teszik kötelezővé szeptembertől. Ezekben az iskolákban a 7. osztálytól csak választható második idegen nyelv lesz.

A megjelent hírekkel szemben még a nyolcosztályos gimnáziumokban sem tennék kötelezővé a latin nyelv oktatását, közölte az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A nyelvoktatási stratégiáról szóló fehér könyv valóban úgy fogalmaz, hogy "a nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a tanulók", de a tárca hangsúlyozta: nincs olyan jogszabály, amely szeptembertől bárhol kötelezővé tenné a latin tanítását.

A Napi Gazdaság információi szerint február végén tárgyalja a Kúria a negyedik mobiltelefon-társasággal kapcsolatos beadványt. A közelmúltban a cég elnöke és vezérigazgatója is lemondott.

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent cikk szerint elképzelhető, hogy a Kúria majdani jogerős ítélete helyben hagyja a Fővárosi Törvényszék határozatát, vagyis sem a negyedik szereplő, az állami MPVI Mobil Zrt., sem a jelenleg piacon levők nem kapják meg a frekvenciát.

Megkönnyítendő a választást a kisvállalkozások számára a Nemzetgazdasági Minisztérium saját kiva-kalkulátort készített, valamint összeállítást tett közzé a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszokból. A kalkulátor az eredmény-kimutatás főbb sorainak beírásával kiszámítja, mennyi a társasági adó és a kiva szerinti adót - olvasható a Portfolio.hu-n.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy ritkán látható felvételeket hozott nyilvánosságra a közelmúltban a brit sajtó. A fotókon olyan eszközök látszanak, amelyeket a bűnözők az ATM-ek nyílására helyeznek, segítségükkel pedig könnyedén megszerezhetik az automatát használók pénzét. Szakértők azt tanácsolják: lehetőség szerint olyan automatánál kell pénzt felvenni, amit rendszeresen szoktunk használni.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×