eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Buszjáratok átadása: még van miről egyeztetni

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója egyelőre nem tudta megmondani, hogy az agglomerációs buszok kiszervezése miatt az ingázóknak külön jegyet kell-e majd váltaniuk a jelenlegi BKV-járatokra. Mint mondta: a főváros még egyeztet a fejlesztési minisztériummal a kérdésről. Közben a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is tárgyalásokat kezdeményez az agglomerációs buszjáratok átadásáról.

Az már tényként kezelhető, hogy május 1-től a Volánbusz üzemelteti a BKV agglomerációs buszjáratait. Az uniós előírás, amely alapján tavaly magyar jogszabály is született, azért készült, hogy a belterületen működő cég ne nyújthasson szolgáltatást a külterületeken. Tarlós István főpolgármester ezt követően jelezte: a HÉV vonalak esetleges MÁV általi üzemeltetéséről is egyeztetne, mivel a Szentendrére, Ráckevére, Gödöllőre és Csömörre közlekedő HÉV-ek működtetése szintén nem fővárosi feladat.

Az uniós irányelv kimondja, hogy a verseny nélkül pozíciót szerzett szereplők versenyzés nélkül, kijelölés alapján nem kaphatnak piacot a helyközi, elővárosi közlekedésben - mondta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, de hozzátette: ez csak a kilenc Budapest környéki települést érintő buszjáratokra vonatkozik, a HÉV-ekre nem. Ilyen kötelezettség nincsen, de ha a főpolgármesternek ilyen felvetése van, a minisztérium kész ezt megvitatni - tette hozzá.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet egységes tarifarendszert kidolgozni a BKV és a Volánbusz között a buszvonalak átvételéig.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az agglomerációs buszok kiszervezése miatt az ingázóknak külön jegyet kell-e majd váltaniuk a jelenlegi BKV-járatokra. A főváros még egyeztet a fejlesztési minisztériummal a kérdésről.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke eközben a kieső BKV vonalakon dolgozó munkavállalók jövője miatt aggódik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi közleménye szerint a Volánbusz Zrt. az általa átvett feladatok jelentős részét a BKV jelenlegi munkavállalóinak bevonásával tervezi ellátni.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is tárgyalásokat kezdeményez az agglomerációs buszjáratok átadásáról. A szervezet szerint a járatok átadása sem a társaság, sem az utazók, sem a főváros érdekeit nem szolgálja, ezért Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel és Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárral egyeztetnének az ügyben. A szakszervezeti szövetség tiltakozik az olyan döntések ellen, amelyek a BKV-s dolgozók munkahelyét veszélyeztetik és csökkentik a közösségi közlekedés bevételeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×