Navracsics azzal számol, hogy 2014 tavaszáig vezeti tárcáját

Infostart
2013. január 8. 20:05
A kormány elfogadta a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályozást, amelyet be is nyújtottak a parlamentnek - mondta az InfoRádiónak a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor azzal számol, hogy 2014 tavaszáig vezeti a tárcát.

Elfogadta a kormány az igazságügyi dolgozók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályozást, amit már be is nyújtott a parlamentnek - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor az InfoRádióban elmondta: a javaslat lényege, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréskor a bírák, ügyészek választhatnak, hogy nyugállományba vonulnak vagy tovább szolgálnak; utóbbi esetben azonban munkavégzésük idejére a fizetés mellett nem kapnak nyugellátást. A harmadik lehetőség, hogy rendelkezési állományba kerülnek, és 70 éves korukig a korábbi összjövedelmük 80 százalékának megfelelő összegű díjazásban részesülnének.

További együttműködés

Navracsics Tibor azzal számol, hogy 2014 tavaszáig közigazgatási és igazságügyi miniszter marad. Sohasem jelezte a kormányfő, hogy más típusú igazságügyi minisztert szeretne, sőt a további együttműködést tervezgettük - tette hozzá. A miniszter ezzel az elmúlt napokban megjelent cikkekre reagált.

A tárcavezető kifejtette: reméli, hogy a parlament elfogadja februárban a Polgári törvénykönyvet, elkezdik az új eljárási kódexek előkészítését és be tudják fejezni a közigazgatási reformot az év végéig.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy az új Ptk.-nál a kormánypárti többség elfogadott olyan módosító indítványt, amivel szembementek az Alkotmánybíróság családokról szóló döntésével, Navracsics Tibor azt mondta: a minisztériumban még dolgoznak ezen, és ha szükséges, zárószavazás előtti módosító indítványokat nyújtanak be.

Az ügyben még folynak viták, hogy az élettársakra vonatkozó rész visszakerülhet-e a családjogi részbe - mondta a miniszter, aki hozzátette, minden érdekelttel tárgyalnak a kérdésről.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság megsemmisítette a választási regisztrációt a magyarországi lakóhellyel rendelkezők számára, Navracsics Tibor azt mondta, ő volt az egyik első kormánypárti képviselő, aki előzetes normakontrollt akart a regisztrációról.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Navracsics Tibor 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Navracsics Tibor 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást