Kövér: Politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Infostart
2013. január 8. 21:28
A Házelnök szerint politikai döntést hozott a választási regisztrációról az Alkotmánybíróság. Gazdasági változást sürgetnek a 2014-es választások után az ellenzéki egyeztetés résztvevői. Csütörtökig adhatnak be pótlásokat a keresztféléves képzésre jelentkezők

Az Országgyűlés elnöke szerint vállaltan politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság a választási regisztráció kiiktatásáról. Kövér László a Zalai Hírlapnak azt mondta: szükség lenne ennek bevezetésére, de a hátralévő másfél év kevés erre. A házelnök szólt arról is, hogy ebben a ciklusban nem látja reálisnak a háromheti ülésezési rend újbóli bevezetését.

Elfogadta a kormány az igazságügyi dolgozók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályozást, amit már be is nyújtott a parlamentnek - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádióban elmondta: a javaslat lényege, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után a bírák, ügyészek vagy nyugállományba vonulnak vagy tovább szolgálnak, de akkor a fizetés mellett nem kapnak nyugdíjat. Választhatják azt is, hogy rendelkezési állományba kerülnek, ekkor 70 éves korukig a korábbi fizetésük 80 százalékát kapják meg.

Sikertörténetnek tartja a közoktatási intézmények állami átvételét az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a folyamat menetrendszerűen, zökkenőmentesen zajlott le. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem zárultak le az egyeztetések a pedagógus-sztrájkbizottsággal.

Tavaly 607,5 milliárd forint volt az államháztartás pénzforgalmi hiánya, ez a bruttó hazai termék 2,1 százaléka - közölte az előzetes számok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca megítélése szerint a 2012. évi deficit alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön a kitűzött GDP-arányos 2,7 százalékos hiánycél.

Novemberben 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz és 6,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés volumene. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanaphatástól megtisztított index 3,8 százalékos csökkenést jelzett, ez megegyezik az eredeti kiigazítatlan adatokkal.

Gazdasági változást sürget a 2014-es választások után a Szövetség a változásért elnevezésű ellenzéki egyeztetés záródokumentuma. A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vett részt, az LMP, az Együtt 2014 és a Negyedik Köztársaság képviselői nem voltak ott.

Egy hónappal a Kapuvári Hús Zrt.-nél kezdődött leépítés után a gyárat üzemeltető másik társaság is elbocsátotta legtöbb alkalmazottját. Jendrolovics Pál Péter, a két cég felszámolóbiztosa elmondta: a Kapuvári Bacon Kft. 92 alkalmazottjának a többsége hétfőn kapta meg felmondólevelét.

Áprilistól egyszerűbben lehet kiállíttatni a magasabb összegű családi pótlék megállapításához szükséges igazolást. A szociális államtitkárság az erről szóló rendelet változtatásai között említette, hogy az igazolást több más eljárásban, így például a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei ügyében is fel lehet majd használni.

A nyilvántartások egységesítésével folytatódik a közigazgatás megújítása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra, hogy jelenleg több mint 260 nyilvántartás működik, de ezek szerkezete eltér egymástól, és ez megnehezíti, esetenként ellehetetleníti a hatóságok közötti kommunikációt.

Újabb utalványok forgalmazását kezdi meg a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. január közepétől az Erzsébet-utalvány családon belül. Kocsmár Kornél ügyvezető igazgató elmondta: a többi között lesz taneszközre, kulturális- és sportesemény belépőjére és műszaki cikkre, lakberendezésre vagy könyvre fordítható Erzsébet-utalvány is.

Csütörtökig pótolhatják beadandó dokumentumaikat a februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre jelentkezők - közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A tájékoztatás szerint szintén csütörtökig lehet módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, de újabb szakot már nem lehet felvenni.

Bizonyítottság hiányában felmentette az Eclipse-ügy mind a 12 vádlottját a Fővárosi Törvényszék. A döntés nem jogerős. A vád szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el, de több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be. Az ügyészség fellebbezett, így az Eclipse-ügy másodfokon az ítélőtáblán folytatódik.