Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezrek szavazhatnak külföldön - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet szerint gondban lehetnek a külképviseletek a következő választásokon, míg a Népszabadság arról ír, hogy csökkenhet a stratégiai gáztárolás költségeire befolyó összeg.

A Magyar Nemzet szerint nem lesznek könnyű helyzetben 2014-ben a külképviseletek a parlamenti választásokkor, hiszen magyarok százezrei élhetnek majd szavazati jogukkal külföldön. Az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek van ugyan magyar lakcímük, de külföldön dolgoznak, és így - ha kérik - a szavazatukat is ott adhatják le.

Becslések szerint magyarok százezrei vállalnak munkát a világ más országaiban, csak Londonban és környékén például százezer ember dolgozhat. A közkedvelt célpontok közé tartozik Németország és Ausztria is.

Az idén nyolcmilliárd forinttal, mintegy 12 milliárdra csökkenhet a stratégiai gáztárolás költségeire a gázszámlákból befolyó összeg - közölte a Népszabadsággal Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség vezérigazgatója. Ennek az az oka, hogy a kormány döntése nyomán januártól a lakosságnak nem kell fizetnie úgynevezett biztonsági készletezési díjat. Az 1,2 milliárd köbméter kapacitású algyői stratégiai földgáztároló 74 százalékban a Mol, 26 százalékban pedig a szövetség tulajdonában lévő társaság kezében van. A legfontosabb döntéseket azonban kormány hozhatja meg.

Az Index arról közöl összeállítást, hogy több mint félmilliárddal kevesebb bírságot vár tőlünk a költségvetés, mint tavaly. A Vidékfejlesztési Minisztérium viszont tervezett, szerintük nem nagyon lesz vízszennyezés és élelmiszercsalás idén. 2013 a szabálytalan horgászok éve lesz, a bírságolás professzoraitól, az ügyészektől viszont idén is keveset várnak.

A Napi Gazdaság cikke szerint kellemetlen meglepetéseket is okozhat a kormány új adózási formája, a kisadózók tételes adója. Aki idén tér át az adónemre, mindenképpen áfaalany lesz. Az új adóval akár évi egy bevallásra is redukálható az adminisztráció, azonban a katás vállalkozásnak áfabevallást is kell készítenie.

A Portfolio.hu cikke szerint a munkanélküliek közel fele ismerősön, barátokon, rokonokon keresztül jutott legutóbb álláshoz. Negyede közvetlenül vette fel a céggel a kapcsolatot, a munkaügyi központokon keresztül azonban kevesebb, mint 9 százalék jutott munkához. Hirtelen állásvesztés esetén leghatékonyabb stratégiának az alkalmi munkát tartják.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy felturbózták a kamattámogatott hiteleket. Az 5 évig járó támogatás nem csökken évről évre, így csak a 6 évben kell számítania az adósoknak a törlesztőrészletek emelkedésére.

Hanganyag: Kálló Izabella