eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Balog pénteken folytatja az egyeztetést a hallgatókkal - a nap hírei

Pénteken egyeztethet ismét a HÖOK-kal a felsőoktatás átalakításáról az emberi erőforrások minisztere. Nem készül teljesen új törvény a választási eljárásról. Önkormányzati cégekkel mentenék meg a gyulai és a kaposvári húsüzemet.

A tervek szerint pénteken egyeztet ismét a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségével a felsőoktatás átalakításáról az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán és a HÖOK elnökségi tagjai december 22-én állapodtak meg abban, hogy még januárban megvitatják a hallgatói szerződések ügyét és az egyetemi autonómia kérdését.

Országszerte nagyobb demonstrációkat tervez február közepétől a Hallgatói Hálózat. Az ELTE campusában tartott fórumon a szervezet úgy döntött: akkor lesznek újabb tüntetések, ha a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány megegyezésre törekszik a hallgatókkal.

Nem készül teljesen új törvény a választási eljárásról - erősítette meg a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes tagja. Gulyás Gergely az InfoRádióban felidézte, hogy a jogszabály csaknem 200 paragrafusából a múlt héten 7 szakaszt semmisített meg az Alkotmánybíróság, köztük a magyarországi lakóhellyel rendelkezők regisztrációját.

A közmunkaprogramokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását várja a kormánytól az MSZP. Nyakó István szocialista képviselő az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa jogsértéseket tárt fel a közmunkaprogramok vizsgálatakor, ám a kormány a jelentés közzététele óta nem reagált érdemben. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sikeresnek nevezte a közmunkaprogramot és szólt arról is, hogy hamarosan megvizsgálják az ombudsman múlt év végén nyilvánosságra hozott kritikáit.

Nem írják elő uniós irányelvek, hogy az elővárosi HÉV-vonalak üzemeltetését is átvegye az állam a fővárostól - közölte az InfoRádióban Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. Előzőleg Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: ahogyan az agglomerációs autóbuszjáratok üzemeltetését a Volán társaságok veszik át, úgy a MÁV működtethetné tovább a Budapest határán túl közlekedő HÉV-vonalakat.

Önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére a város önkormányzata - jelentette be a település polgármestere. Görgényi Ernő elmondta: a város által létrehozott új cég a kormány által biztosított 1,8 milliárd forintból megvásárolja a húskombinát felszámolási eljárásakor értékesítendő ingatlanokat, termelő eszközöket, és átveszi a dolgozókat.

Tulajdonrészt vásárolna a kaposvári húsüzemben a város önkormányzata - közölte a polgármester. Szita Károly hozzátette: 2 milliárd forintot szánnak a tulajdonszerzésre, amellyel a Kométa '99 Zrt. hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét és mintegy négyszáz beszállító megélhetését biztosítanák.

A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint nemzetközi egyezményeket sértene az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal összevonása. Aszódi Attila az InfoRádióban egyben életveszélyesnek nevezte a kormányzati előterjesztést, amely alapján egyetlen iparszabályozó hatóságba vonnák össze az említett szervezeteket, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt.

Szerdán 3 forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változással a benzinért literenként átlagosan 415-416 forintot kell fizetni, míg a gázolaj ára 421-422 forint marad.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a büntetőper a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki Törvényszéken. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és egy értékbecslőt.

Vállalná a márciusi tűzvészben Krasznahorka várában károsodott bútorok restaurálását a Széchenyi Tudományos Társaság - közölte az alapítvány ügyvezető elnöke. Szunai Miklós elmondta: a tanácskozó asztal és a hozzá tartozó 12 szék szakszerű felújítása a hónap végén kezdődhet, a munkálatokat a társaság tudományos szakértője, Morgós András professzor vezeti majd.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×