Balog pénteken folytatja az egyeztetést a hallgatókkal - a nap hírei

Infostart
2013. január 7. 21:17
Pénteken egyeztethet ismét a HÖOK-kal a felsőoktatás átalakításáról az emberi erőforrások minisztere. Nem készül teljesen új törvény a választási eljárásról. Önkormányzati cégekkel mentenék meg a gyulai és a kaposvári húsüzemet.

A tervek szerint pénteken egyeztet ismét a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségével a felsőoktatás átalakításáról az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán és a HÖOK elnökségi tagjai december 22-én állapodtak meg abban, hogy még januárban megvitatják a hallgatói szerződések ügyét és az egyetemi autonómia kérdését.

Országszerte nagyobb demonstrációkat tervez február közepétől a Hallgatói Hálózat. Az ELTE campusában tartott fórumon a szervezet úgy döntött: akkor lesznek újabb tüntetések, ha a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány megegyezésre törekszik a hallgatókkal.

Nem készül teljesen új törvény a választási eljárásról - erősítette meg a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes tagja. Gulyás Gergely az InfoRádióban felidézte, hogy a jogszabály csaknem 200 paragrafusából a múlt héten 7 szakaszt semmisített meg az Alkotmánybíróság, köztük a magyarországi lakóhellyel rendelkezők regisztrációját.

A közmunkaprogramokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását várja a kormánytól az MSZP. Nyakó István szocialista képviselő az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa jogsértéseket tárt fel a közmunkaprogramok vizsgálatakor, ám a kormány a jelentés közzététele óta nem reagált érdemben. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sikeresnek nevezte a közmunkaprogramot és szólt arról is, hogy hamarosan megvizsgálják az ombudsman múlt év végén nyilvánosságra hozott kritikáit.

Nem írják elő uniós irányelvek, hogy az elővárosi HÉV-vonalak üzemeltetését is átvegye az állam a fővárostól - közölte az InfoRádióban Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. Előzőleg Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: ahogyan az agglomerációs autóbuszjáratok üzemeltetését a Volán társaságok veszik át, úgy a MÁV működtethetné tovább a Budapest határán túl közlekedő HÉV-vonalakat.

Önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére a város önkormányzata - jelentette be a település polgármestere. Görgényi Ernő elmondta: a város által létrehozott új cég a kormány által biztosított 1,8 milliárd forintból megvásárolja a húskombinát felszámolási eljárásakor értékesítendő ingatlanokat, termelő eszközöket, és átveszi a dolgozókat.

Tulajdonrészt vásárolna a kaposvári húsüzemben a város önkormányzata - közölte a polgármester. Szita Károly hozzátette: 2 milliárd forintot szánnak a tulajdonszerzésre, amellyel a Kométa '99 Zrt. hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét és mintegy négyszáz beszállító megélhetését biztosítanák.

A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint nemzetközi egyezményeket sértene az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal összevonása. Aszódi Attila az InfoRádióban egyben életveszélyesnek nevezte a kormányzati előterjesztést, amely alapján egyetlen iparszabályozó hatóságba vonnák össze az említett szervezeteket, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt.

Szerdán 3 forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változással a benzinért literenként átlagosan 415-416 forintot kell fizetni, míg a gázolaj ára 421-422 forint marad.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a büntetőper a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki Törvényszéken. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és egy értékbecslőt.

Vállalná a márciusi tűzvészben Krasznahorka várában károsodott bútorok restaurálását a Széchenyi Tudományos Társaság - közölte az alapítvány ügyvezető elnöke. Szunai Miklós elmondta: a tanácskozó asztal és a hozzá tartozó 12 szék szakszerű felújítása a hónap végén kezdődhet, a munkálatokat a társaság tudományos szakértője, Morgós András professzor vezeti majd.