eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

MSZP: a süllyedés éve lesz az idei

Az MSZP szerint nem az emelkedés, hanem a süllyedés éve lesz 2013, az emberek - főleg a kis és a közepes keresetűek - több adót fognak fizetni, mint a 2010-es kormányváltáskor.

Szekeres Imre csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2011. februári évértékelő beszédében azt mondta, 2012 az elrugaszkodás, 2013 pedig az emelkedés éve lesz. A szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint azonban a tavalyi esztendőt az ország lecsúszása jellemezte, az idei pedig a süllyedés éve lesz: a gazdaság teljesítménye nem nő, a beruházások elmaradnak, a reáljövedelmek - főként az adójóváírás eltörlése és a magas infláció miatt - tovább csökkennek.

A bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek 15-18 százalékos reálbércsökkenést szenvedtek el a kormányváltás óta - hívta fel a figyelmet az MSZP-s politikus.

A kormány egy szűk réteg személyi jövedelemadóját mérsékelte ugyan, de ezzel feláldozta a növekedést, a jómódúak adócsökkentésének árát pedig az új adók és a kedvezmények megszüntetése miatt az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők fizetik meg - mondta, megjegyezve: az szja-csökkentés miatt kevesebb jut az egészségügyi és az oktatási kiadásokra is, ami mindenkit érint.

Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta, hogy a vásárlóerő és a fogyasztás csökkenésével a költségvetés is rosszul jár, a tervezettnél kevesebb lesz például a forgalmiadó-bevétel. Eközben új adók sora jelent meg: drágább lesz a telefonálás a távközlési adó miatt, emelkednek a biztosítási díjak a biztosítási adó miatt, és adót kell fizetni a csekkbefizetések után is - sorolta.

Kitért továbbá arra, hogy a béren kívüli juttatások adóterheinek négyszázalékos növelése miatt sok vállalat megvonja azokat a dolgozóitól.

Megismételte: az MSZP azt kezdeményezi, hogy a többet keresők arányosan több jövedelemadót fizessenek, hogy a szegényebb családok is igénybe vehessék a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét, illetve hogy a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulást - a korábbi tb-járulékot - érzékelhetően csökkentsék. Emellett visszavonnák a vállalkozásokat indokolatlanul terhelő különadókat, majd - amint erre lehetőség nyílik - a tavalyi kétszázalékos áfa-emelést.

Az MTI kérdésére Szekeres Imre azt mondta, a tízszázalékos rezsicsökkentés - bár sok családnak könnyebbséget hoz - nem olyan mértékű, hogy kiegyenlítené az alacsonyabb reálbérek miatt elszenvedett jövedelemkiesést. Ráadásul, fűzte hozzá, egyelőre kérdéses, hogy a gáz és a villamos energia árának csökkentése milyen hatással lesz a szolgáltatás színvonalára.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×