eur:
393.76
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Magasabb béremelést kaphatnak a pedagógusok - lapszemle

Hoffmann Rózsa interjút adott a Magyar Nemzetnek, míg a Népszabadság a Webbankról ír.

Jó esély van arra, hogy az eredetileg tervezett időpontban, szeptemberben elindulhat a pedagógus-életpályamodell az új bértáblával együtt - mondta a Magyar Nemzetnek Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, aki arról is beszélt, esze ágában sincs lemondani. Szerinte a béremelés jelentősen magasabb lesz annál, mint amekkorát a pedagógus-szakszervezetek az egész közszférának követelnek. Az érdekvédőkkel Hoffmann Rózsa szerint sok részletkérdésben sikerült megállapodni, arról viszont nem, hogy sztrájk idején szükséges-e az iskolákban elégséges szolgáltatást biztosítani.

Ha minden a tervek szerint halad, 2013 második felében indulhat el a kizárólag az interneten működő Webbank - írja a Népszabadság. Körtvélyessy László, aki miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil és állami összefogással létrejövő pénzintézetet, a lapnak elmondta: jelenleg a koncepció kidolgozásán, véglegesítésén dolgoznak, ha ez megvan, várhatóan egy-két hónapon belül dönthet a kormány arról, hogy az állam megalapítja-e a Webbankot. Az induláshoz és a megfelelő stabilitás biztosításához hatmilliárd forint tőkére van szükség.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy nem hoz azonnali megtakarítást a Volán társaságok és a vasút átalakítása. Az új rendszer célja a rendelkezésekre álló erőforrások költséghatékonyabb felhasználása, az átalakítás azonban többletfinanszírozást igényel, ezért a beszerzések központosításából és a szinergiákból adódón kívül egyelőre nem számszerűsíthető a megtakarítás, azt a közlekedési központok régiós szervezetek kialakítása után lehet majd meghatározni.

Az Index arról ír, hogy idén - hasonlóan 2012-höz - szinte az összes ünnepnapunk munkanapra esik majd, kezdve a keddi január 1-jétől és befejezve a csütörtöki december 26-tal. Összesen nyolc olyan ünnepnap van, ami fix dátumú - a többi között március 15., május 1. és augusztus 20 -, míg további kettő, a húsvét- és a pünkösdhétfő értelemszerűen mindig hétfőre esik. Vagyis idén tíz nap plusz szabadságot nyerünk a naptárnak köszönhetően. Ilyen jól legközelebb majd 2018-ban fogunk járni.

A Portfolio.hu arról közöl cikket, hogy sorra jöhetnek idén az Apple újabb sikertermékei. Feltámadás előtt állnak ugyanis az Apple részvényei az elmúlt hónapokban látott komoly korrekciót követően, amit segíthet, hogy a termékfrissítések terén sűrű év lesz 2013 a cég számára. Szakértők szerint novemberben jöhet az iTV, de akár az autópiacra is betörhet az Apple egy a médiában iCar-nak elkeresztelt rendszerrel.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×