eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fideszes munkacsoport alakul a rezsicsökkentés ellenőrzésére

Munkacsoportot alakít a Fidesz parlamenti frakciója a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére - közölte Rogán Antal frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál is, ha a testület úgy ítéli meg, hogy "a szolgáltatók trükköznek" az árcsökkentés ügyében - mondta Rogán Antal. Megjegyezte, a rezsidíjaknak az év elejétől hatályos mérséklését három törvény- és tizenegy rendeletmódosítás, valamint több energiahivatali határozat foglalja össze.

"Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (...) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni" - hangsúlyozta a politikus. Az árcsökkentésnek a nagyfogyasztókra való esetleges áthárítását firtató felvetésre kijelentette azt is: a kormány minden területen, ahol lehetősége van rá, élni fog a kezében lévő árszabályozási eszközzel.

Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön - emelte ki.

Egyúttal felhívta a figyelmet: a rezsicsökkentés először a februári számlákban lesz érezhető. Javasolta továbbá, hogy azok a fogyasztók, akik mérőórájuk állását önbevallásos módszerrel diktálják be, a minél pontosabb elszámolás érdekében már a január 1-jei adatokat is jelentsék be hivatalosan a szolgáltatóiknak.

A tájékoztatón kiosztott háttéranyagban kifejtették: a földgáz esetében a lakossági fogyasztók alapdíja tíz százalékkal, a köbméterenként fizetendő gázdíjak pedig 8,2 százalékkal mérséklődnek. Utóbbit azonban kiegészíti az, hogy a háztartások mentesülnek a földgáz biztonsági készletezési díjának megfizetése alól, ami további 1,8 százalékos csökkenést jelent. A villamos energiánál a forgalmi díjak átlagosan 8,4 százalékkal lesznek kevesebbek, ezen felül pedig 1,6 százalékkal csökkennek a rendszerhasználati díjak. A távhő esetében a 2012. november 1-jén alkalmazotthoz képest csökkenhet tíz százalékkal az ár.

Korábban a kormány is létrehozott egy négytagú bizottságot - Fónagy János államtitkár vezetésével - a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×