Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fideszes munkacsoport alakul a rezsicsökkentés ellenőrzésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Munkacsoportot alakít a Fidesz parlamenti frakciója a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére - közölte Rogán Antal frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál is, ha a testület úgy ítéli meg, hogy "a szolgáltatók trükköznek" az árcsökkentés ügyében - mondta Rogán Antal. Megjegyezte, a rezsidíjaknak az év elejétől hatályos mérséklését három törvény- és tizenegy rendeletmódosítás, valamint több energiahivatali határozat foglalja össze.

"Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (...) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni" - hangsúlyozta a politikus. Az árcsökkentésnek a nagyfogyasztókra való esetleges áthárítását firtató felvetésre kijelentette azt is: a kormány minden területen, ahol lehetősége van rá, élni fog a kezében lévő árszabályozási eszközzel.

Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön - emelte ki.

Egyúttal felhívta a figyelmet: a rezsicsökkentés először a februári számlákban lesz érezhető. Javasolta továbbá, hogy azok a fogyasztók, akik mérőórájuk állását önbevallásos módszerrel diktálják be, a minél pontosabb elszámolás érdekében már a január 1-jei adatokat is jelentsék be hivatalosan a szolgáltatóiknak.

A tájékoztatón kiosztott háttéranyagban kifejtették: a földgáz esetében a lakossági fogyasztók alapdíja tíz százalékkal, a köbméterenként fizetendő gázdíjak pedig 8,2 százalékkal mérséklődnek. Utóbbit azonban kiegészíti az, hogy a háztartások mentesülnek a földgáz biztonsági készletezési díjának megfizetése alól, ami további 1,8 százalékos csökkenést jelent. A villamos energiánál a forgalmi díjak átlagosan 8,4 százalékkal lesznek kevesebbek, ezen felül pedig 1,6 százalékkal csökkennek a rendszerhasználati díjak. A távhő esetében a 2012. november 1-jén alkalmazotthoz képest csökkenhet tíz százalékkal az ár.

Korábban a kormány is létrehozott egy négytagú bizottságot - Fónagy János államtitkár vezetésével - a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében.