eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Országszerte 2800 esetben riasztották a mentőket szilveszter éjszakáján - a nap hírei

A közös siker öröméről és egymás teljesítménye megbecsülésének fontosságáról is beszélt újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. Az interneten már elérhető az új felsőoktatási felvételi tájékoztató a www.felvi.hu oldalon. Átvette Írország Ciprustól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Az egymásnak megadott tiszteletről, a közös siker öröméről, valamint a talpra állás és egymás teljesítménye megbecsülésének fontosságáról beszélt újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. Áder János televíziókban elhangzott beszédében mindenkit arra buzdított, hogy soha ne adja föl álmait.

Országszerte 2800 esetben riasztották a mentőket szilveszter éjszakáján, csaknem minden ötödik segélykérés a fővárosból érkezett. A mentőket országszerte 8 petárdabalesethez riasztották, a legtöbb esetben földön fekvő részegeket kellett ellátni.

Olaszországban ketten meghaltak és több mint 360-an megsérültek a szilveszter éjszakai petárdáktól és tűzijátékoktól. Szlovákiában egy 60 éves férfi vesztette életét házilag készített petárdájának beindítása közben, országszerte pedig összesen 34 embert sebesítettek meg pirotechnikai eszközök.

Világszerte tűzijátékokkal és ünnepségekkel köszöntötték az új esztendőt. New Yorkban a Times Square-en egymillióan, Rio de Janeiróban több mint két millióan, Párizsban az eső és a szél ellenére is 300 ezren ünnepeltek a szabad ég alatt.

Budapesten éjfél után kettő perccel, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján született meg 2013 első babája. Vidéken a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban jött világra az új esztendő első újszülöttje.

Az interneten már elérhető az új felsőoktatási felvételi tájékoztató a www.felvi.hu oldalon. A tájékoztatók könyvként januárban kerülnek a boltok polcaira, a hivatalos kiegészítéseket január végén teszik közzé, szintén a honlapon. A szeptemberben induló képzésekre február elsejétől március elsejéig lehet majd jelentkezni postai vagy elektronikus úton.

A közmunkaprogram megváltoztatását követeli az MSZP. A párt és a Közmunkások Szakszervezete az ombudsman által az emberi jogokat sértőnek talált rendelkezések eltörlését, a közfoglalkoztatottakat érintő béremelést és a munkavállalók jogainak kiterjesztését követeli a kormánytól, amely az év elejétől havi 75.500 illetve 96.800 forintra emelte a közfoglalkoztatási bérminimumokat.Január elsejével ismét létrejöttek a járási hivatalok. A 175 vidéki és 23 fővárosi kerületi hivatal elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszi át a településektől.

Az év elejétől jönnek létre az új közigazgatási és munkaügyi különbíróságok, a szervezeti átalakítás célja az eljárások gyorsítása és az ítélkezés színvonalának javítása. Németh Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetének vezetője közölte: az új bíróságok az eddig is helyi szinten zajló munkaügyi perek mellett az eddig törvényszéki szinten folyó közigazgatási pe rekben is eljárnak majd első fokon.

Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A városvezetés azt kéri, hogy a miskolciak lehetőleg ne használják autóikat, és ne szilárd vagy olajtüzelésű berendezésekkel fűtsenek. Tilos az avar és a kerti hulladékok égetése.

Átvette Írország Ciprustól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A június végéig tartó ír uniós elnökség legfontosabb feladatának a növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez nélkülözhetetlennek tartott stabilitás megteremtését tűzte ki célul. Életbe lépett a márciusi uniós csúcson elfogadott fiskális paktum is, amelynek célja a költségvetési fegyelem fokozása és nagyobb ellenőrzés lehetővé tétele az eurózónán belül.

Az Egyesült Államokban elfogadta a szenátus az úgynevezett költségvetési szakadék elkerüléséről szóló megállapodást. A washingtoni kongresszus felsőháza két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben megkötött alkura, amely révén elmarad a tervezett adóemelések és költségvetési lefaragások zöme.

Békét kért a világnak a pápa január elsején bemutatott szentmiséjén. XVI. Benedek a béke világnapján azt mondta: a világot feszültségek és ellentétek uralják a terrorizmus és a bűnözés más formái, de főleg a társadalmi egyenlőtlenségek miatt. A szentmise után a katolikus egyházfő Úrangyala imádságot mondott a szavait a Szent Péter téren hallgató tömeg előtt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×