Ezernél több diák demonstrált az MTA előtt

Infostart
2012. december 19. 16:51
A tüntető diákok megtöltötték a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi teret - jelentette az InfoRádió tudósítója a helyszínről. Középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen szerdán Budapesten, a megmozduláson több mint ezren vettek részt.

Több mint 40 középiskolából jöttek diákok - írta az Index.

A kormány szerdai bejelentése ellenére is megtartják a szerdára meghirdetett, MTA előtti tüntetésre a diákok. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a demonstráció miatt korlátozásokat léptetett életbe a főváros területén.

Középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt - tudósított az MTI. A megmozduláson több mint ezren vettek részt, a felszólalók elsősorban az általuk kiszámíthatatlannak tartott felsőoktatás-átalakítás és a hallgatói szerződések ellen tiltakoztak.

A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráción középiskolások szólaltak fel, akik a kormány felsőoktatási elképzeléseit bírálták, mivel szerintük azok kiszámíthatatlanok és tartalmuk naponta változik.

A diákok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a hallgatói szerződés bevezetését, mert álláspontjuk szerint nem a fiatalak "röghöz kötésére", hanem kiszámítható és valódi munkahelyteremtésre lenne szükség. A felszólalók esélyegyenlőséget követeltek a hátrányos helyzetben élő, ám tehetséges fiatalok számára a felsőoktatásban.

A demonstráción a Magyartanárok Egyesületének alelnöke szolidaritásáról biztosította a "kialakulóban lévő diákmozgalmat". A tanárokat tömörítő szervezet felelős tárgyalásokat követelt az érintett felek bevonásával.

A demonstrálók, akik az ország több mint negyven gimnáziumából és középiskolájából érkeztek, nem sokkal délután öt óra után rendőri felvezetéssel elindultak a József Attila utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Margit híd irányába, hogy ott a tervek szerint rózsákat szórjanak a Dunába.