Eredménytelenül zárult az egyeztetés a felsőoktatás átalakításáról - a nap hírei

Infostart
2012. december 18. 21:12
Eredménytelenül zárult a hallgatói képviselet és a kormány egyeztetése a felsőoktatási reformról. A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését ígérte a miniszterelnök. 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A nap legfontosabb hírei december 18-án.

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. Az emberi erőforrások minisztere a budapesti egyeztetés után úgy fogalmazott: a hallgatók nevében tárgyaló egyes szereplők politikai érdekeket követnek. A miniszter szerint a kormány az elmúlt hetekben meghallgatta a diákok követeléseit, eltörölték a keretszámokat és nem vezetik be a tandíjat. Megerősítette, hogy jövőre legalább 40 ezer államilag finanszírozott hely lesz a felsőoktatásban. Balog Zoltán azt mondta: az elmúlt napok módosításai után már csak a hallgatói szerződés kérdése maradt nyitva. A miniszter azt kérte a diákoktól, hogy folytassák a tárgyalásokat. A HÖOK elnöke nem lát garanciát arra, hogy 40 ezren tanulhatnak államilag finanszírozott képzésben, és azt is problémásnak tartja, hogy a ponthatárokról semmit sem tudnak, miközben közeledik a jelentkezési határidő. Nagy Dávid megerősítette: álláspontjuk szerint a 2011 körüli állapotot kell visszahozni a felvételi rendszerében, és hozzátette: megtartják a szerdára tervezett demonstrációt.

Közben országszerte ismét több helyen demonstráltak középiskolások a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt. A kormányzati tervek ellen a Debreceni Egyetem mintegy ötszáz hallgatója is tiltakozó megmozdulást tartott. A Magyar Rektori Konferencia szerint megbocsáthatatlanul félrevezetik a döntéshozókat és a családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat olyan szakokon, amelyekre nincsen kereslet a munkaerőpiacon.

A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben. Orbán Viktor tájékoztatta a tanács tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, és megerősítette: a cél az, hogy a víz és a szemétszállítás díja is a reális szintre csökkenjen. A kormányfő kérdésre válaszolva azt mondta: a kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását az utánpótlással küzdő ágazatoknál is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük. Orbán Viktor példaként az orvosokat említette. A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók a jövő év közepétől nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést is. A nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérrendezésének szabályait a következő hónapokban kidolgozzák

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel. A megállapodást Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és a Tesco vezérigazgatója írta alá. Cséfalvay Zoltán azt mondta: a megállapodás a szakképzés erősítését és a beszállítók számának növelését tűzi ki célul; mindkettő egyaránt érdeke a kormánynak és a Tescónak. Gerard Gray azt közölte: a Tesco 1994-ben lépett a magyar piacra és jelenleg a legnagyobb magánszektorbeli munkáltató Magyarországon.

25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület immár egymást követő ötödik alkalommal mérsékelte 0,25 százalékponttal az irányadó kamatszintet, ami 2011 január óta nem volt olyan alacsony, mint most. Simor András jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy a testület ismét 4:3 arányban a szűk többség, azaz vélhetően a külső tagok szavazataival foglalt állást a kamatcsökkentés mellett, akárcsak az elmúlt négy alkalommal.

Közös megegyezéssel, december 31-ei hatállyal távozik posztjáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója. Horváth Gergely Domonkos lemondását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelentette be. Horváth Gergely Domonkost 2010. június 11-én nevezte ki az MNV élére Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter. A most távozó vezérigazgató Kamarás Miklóst váltotta a poszton.

A főváros adósságának legalább 40 százalékát, 74 milliárd 400 millió forintot mindenképpen átvállal a kormány - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor a főváros vezetőivel folytatott egyeztetés után elmondta, hogy a végleges összegben február közepéig megállapodnak. Tarlós István főpolgármester egyebek között arról beszélt, hogy az adósságátvállalással már jövőre 7-8 milliárd forintnyi kamatteher maradhat a fővárosnál, és jelentősen javulnak a hitelfeltételek is.

A három vasúti társaság 30 ezer alkalmazottja nettó 32 ezer forintot kap még karácsony előtt - közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Dávid Ilona elmondta: a kormánnyal kötött 5 milliárd forintos megállapodásnak ez a második kifizetése, és még jövő karácsonyra is marad belőle 2 milliárd forint. A kifizetésről kötött egyezményt a MÁV, a MÁV-Start és a GYSEV vezetői írták alá.

Elhunyt Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színművész. 81 éves volt. Számos vidéki teátrumban, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a budapesti József Attila Színház tagja volt. Gyakran szerepelt filmekben, emlékezetes alakítást nyújtott Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes című alkotásokban. A televízióban egyebek között a Vivát, Benyovszky!-ban, a Kántorban és a Szomszédokban láthattuk.