Az MSZP részt vesz a választási eljárási törvény vitájában

InfoRádió / MTI
2012. szeptember 18. 21:20
Az MSZP részt vesz a választási eljárási törvény vitájában az Országgyűlésben - közölte a párt kedd este az MTI-vel.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményéből kiderül, hogy a párt országgyűlési frakciója keddi ülésén első olvasatban áttekintette a választási eljárási törvényjavaslat kedden benyújtott változatát.

A frakció egyhangúlag úgy döntött, részt vesz a javaslat parlamenti vitájában, képviselni fogja a választási előregisztrációt elutasító csendes többséget, és vitában fogja bebizonyítani, hogy a benyújtott törvényjavaslat veszélyes a magyar demokráciára, így elfogadhatatlan - fogalmazott a képviselő.

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap még azt közölte, hogy pártja az alaptörvény elfogadásához hasonlóan várhatóan a választójogi törvény kormányoldal által tervezett módosításának vitájában sem vesz részt az Országgyűlésben. A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, testületi döntés még nem született, de valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni. Józsa Istvánt azután kérdezték újságírók, hogy az egyhetes éhségsztrájkját befejező Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt szocialista kormányfő szombaton további tiltakozási formákat javasolt a választási feliratkozás terve ellen.

Hétfőn Molnár Zsolt sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP a választási eljárási törvényjavaslat ismeretében dönt arról, hogy részt vesz-e a parlamenti vitában.

A Fidesz-KDNP kedden nyújtotta be a parlamentnek az új választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatát, rögzítve abban egyebek mellett az előzetes feliratkozás intézményét, amelynek alkotmányos alapját is megteremtenék a kormánypártok.

Az alaptörvény módosítási javaslatát a fideszes Lázár János - a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - terjesztette a Ház elé. A politikus rögzíteni indítványozza, hogy "sarkalatos törvény a választójog gyakorlását kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti".