eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma

Vecsei: Hatékonyabb forrásfelhasználást a hajléktalanellátásban!

Vecsei Miklós szociálpolitikus szerint hatékonyabban is fel lehetne használni a hajléktalanellátásra rendelkezésre álló forrásokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke erről A hajléktalanság jelene és jövője című kétnapos konferencián beszélt csütörtökön, Balatonföldváron.

A szakember a fővárosban élő hajléktalanokkal kapcsolatos elvárásokról szólva úgy fogalmazott: "nagyon-nagyon sok pénz van ránk bízva és a megrendelő - ez a társadalom vagy a politikus - azt rendeli meg tőlünk, hogy nem akarja látni ezeket az embereket az utcán".

Vecsei Miklós szerint a források hatékonyabb felhasználásához a szakmabelieknek önvizsgálatra is szükségük lenne. "Nagyon sok olyan dolgot látok, amit meg lehetne csinálni, csak össze kellene fognunk" - tette hozzá.

Az elmúlt évet összegző és a következő évben várható feladatokról tartott szakmai tanácskozás mintegy 300 résztvevőjét leginkább az érdekelte, milyen változásokra számíthatnak a következő évben, mennyiben érinti a munkájukat a járások létrehozása, illetve milyen források állnak majd rendelkezésre a hajléktalanok ellátására.

Ez utóbbira a plenáris ülés előadójaként Ghyczy Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezető-helyettese csak részben tudott választ adni. Azt mondta, a jövő évi költségvetés sarokszámai ugyan már ismertek, a részletek, az elosztás azonban még nem. Jelezte, az biztos, hogy jövőre is lesz támogatás, a forráselosztásra azonban egyelőre több változat is van.

Lőrincz Norbert, a pályázatokkal és a támogatási források elosztásával is foglalkozó Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a jövő évi változások kapcsán elmondta, hogy megszűnik a Összefogás Közalapítvány, annak szerepét ők veszik át. Tájékoztatása szerint az idén 148 millió forint támogatást tudtak kiosztani, a következő évre szóló pályázatok - 379 millió forint forrással - pedig hamarosan megjelennek a közalapítvány honlapján.

Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásában kérdésként felvetette: a januártól hatályos jogszabály értelmében például perelhető-e az önkormányzat, amelynek illetékességi területén egy család elveszíti a lakását, miközben az önkormányzatnak kötelessége lesz a hajléktalanság megelőzése. Kérdés az is, hogy az utcán élő családdal szemben lehet-e szabálysértési eljárást indítani - tette hozzá. Ez utóbbira szerinte a válasz az, hogy csak akkor, ha az önkormányzatnak van hajléktalanellátása.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×