Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Benyújtotta a 2011. évi zárszámadást a kormány - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Benyújtotta a Parlamentnek a 2011. évi zárszámadást a kormány. Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság. Szeptembertől egyszerűbb eljárásban juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok.

Benyújtotta a Parlamentnek a 2011. évi zárszámadást a kormány. Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztésben az áll: a kabinet a konszolidáció során többször nem szokványos eszközöket alkalmazott, de ezek elengedhetetlenül szükségesek voltak a magyar gazdaság és társadalom átfogó megújításához, versenyképessége fokozásához.

Az Állami Számvevőszék szerint javult a tavalyi költségvetés végrehajtásának hatékonysága. Domokos László elnök a szervezet jelentését ismertetve hangsúlyozta: a beszámoló jelentős javulást mutat, hiszen a tavalyi kettőről egyre csökkent az elutasító minősítések száma, és tízről szintén egyre csökkent a korlátozott minősítések száma.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a hulladékgazdálkodás új rendjének bevezetése miatt az Európai Bizottság. A testület azt nem tette közzé, hogy konkrétan milyen kifogásokat támasztott. A brüsszeli bizottság hozzátette: jelenleg a magyar hatóságok válaszára várnak.

Megépül a Csorna és Szombathely közötti autóút - mondta a miniszterelnök egy szombathelyi kereskedelmi rádióban. Orbán Viktor a Frisss FM műsorában hangsúlyozta: Magyarországon egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány, ezért át kell alakítani a magyar felsőoktatás belső szerkezetét.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a Magyary Program célja a jó állam megteremtése, vagyis a közjó elérése. Navracsics Tibor a közigazgatás-fejlesztés stratégiai dokumentumának bemutatásakor hangsúlyozta: a kabinet eredményeit jelzik a belpolitikai konfliktusok, mivel a reform feladata a párt-, csoport- és részérdekek legyőzése, hogy a mindenkori kormányzat a nemzet érdekében dolgozhasson.

A munkára kell felkészíteniük a gyerekeket az iskoláknak - jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa hozzátette: a tanulók semmit nem éreznek majd abból, hogy januártól az önkormányzati iskolák állami fenntartásba kerülnek.

Az MSZP szerint a jövő héten kezdődő tanév a múltidézés jegyében indul, a kormány a hetvenes évek oktatáspolitikáját hozza vissza. Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy fogalmazott: a tanárok állami iskolákban, államilag kinevezett igazgatók vezetésével az állam által ellenőrzött tananyagot oktatják majd.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az új köznevelési törvény életbe lépésével az eddigi liberálisabb oktatási rendszerrel szemben erősen központosító rendszer épül ki. A várható következményekről szólva Mendrey László, az érdekképviselet elnöke elmondta: kiderült, hogy már nyáron voltak iskolabezárások, illetve pedagógus-elbocsátások.

Több, az aszálykárt enyhítő intézkedésről döntött már a kormány - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Czerván György elmondta: egyebek mellett október 16-tól megkezdik a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások előlegének kifizetését. Erre a célra 157 millió forint áll rendelkezésre, a kárenyhítési alapban jelenleg lévő 8,3 milliárd forintot pedig szükség esetén bővíteni lehet.

Szeptembertől egyszerűbb eljárásban juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tájékoztatás szerint a nagycsaládosok gázárkedvezményének lényege, hogy az erre jogosultak nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer embert érint.

Szeptember 30-áig nyújthatják be a szociális és gyámhivatalokhoz személygépkocsi-szerzési támogatás iránti kérelmüket a közlekedésükben akadályozottak - közölte a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság. Idén bővült a támogatásra jogosultak köre; a mozgáskorlátozottakon kívül már az értelmi fogyatékosok, az autisták, a látássérültek, valamint a hallássérültek is kérhetik a támogatást.

Megszakítja Magyarországgal minden diplomáciai és egyéb kapcsolatát Örményország - jelentette be Szerzs Szargszján örmény elnök. Az Interfax hírügynökség tudósítása emlékeztet arra, hogy miután Budapest kiadta, Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult az az azeri férfi, aki eddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katona meggyilkolásáért.

Kártérítést kaphatnak azok az utasok, akik a MALÉV csődje miatt nem tudták felhasználni az utazási irodákban vásárolt repülőjegyüket. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke közölte: ezt az teszi lehetővé, hogy a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség visszajuttatja a nála lévő Malév-pénzeket.

Nem ért egyet a BKV két fő szakszervezete azzal, hogy egy, önálló szervezeti egységbe kerüljön az autóbusz- és trolibuszüzem. Úgy vélik: csak akkor lehet eredményes a többi ágazatról való leválasztás, ha a BKV jelenleg fennálló, mintegy 60 milliárd forintos külső adósságát rendezik. Álláspontjuk szerint a trolibuszt a kötött pályás üzemmel kellene együtt kezelni és a BKV-ban tartani, mert csak így tud versenyképes lenni a buszos üzletág.

Nagy József koreográfus, táncművész, rendezőt nevezte ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza élére Tarlós István főpolgármester a szakmai bizottság javaslatára. Az új ügyvezető szeptember 1-jétől öt éven át töltheti be a posztot.