Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hende Csaba: A történelem képes békét teremteni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A honvédelmi miniszter szerint "a történelem, ha értjük az üzenetét, képes békét teremteni"; Hende Csaba erről csütörtökön beszélt a budai Várban, a Horthy István repülő főhadnagy halálának 70. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián.

A miniszter megnyitó beszédében azt mondta, "a történelemre szükségünk van, hogy belőle is megtudjuk és megtanulhassuk: összetartozunk". A tárcavezető szerint kötelességünk, hogy megismerjük a múltat, az abban megélt sorsokat, megőrizzük és elbeszéljük azt az utánunk jövőknek.

Rámutatott arra: a pártpolitika időről időre még ma is megpróbálja kifacsarni a történelemből a napi taktikai hasznot. A totális diktatúrák pedig maguk akarták megmondani a világról, hogy az milyen, ennek megfelelően írtak nemcsak új történelmet, hanem új legendákat és új előítéleteket is - tette hozzá.

"Mai történetünk is egy ilyen sokszor átírt történet. A diktatúra vége óta eltelt húsz esztendő történetírása jelentős eredményeket ért el az ismeretlen és félreismert múlt feltárásában, de még mindig számtalan fehér folt akad" - fogalmazott Hende Csaba.

A konferencián köszöntő beszédet mondott Horthy István, a hősi halált halt kormányzóhelyettes fia, és előadást tartott mások mellett Szakály Sándor, Szabó Miklós és Olasz Lajos történész.

Horthy István, a kormányzó Horthy Miklós idősebb fia kormányzóhelyettes, gépészmérnök és repülő főhadnagy volt. 1942-ben a keleti frontra küldték, ahol a belgorodi területen fekvő Alekszejevka város közelében lévő Ilovka falunál augusztus 20-án hajnalban, nem sokkal felszállás után lezuhant Héja típusú vadászgépével.

A repülőgép páncélozása miatt megváltozott repülési tulajdonságok, a géptípusra való átképzés rövidsége, valamint a pilóta rosszulléte együttesen okozhatta a halálos repülőbalesetet - olvasható abban a vizsgálatban, amelynek részleteit az idén nyáron tárták a nyilvánosság elé.

A Horthy István által is vezetett, Olaszországból Magyarországra érkezett Héjákba magyar páncéllemezeket építettek be. A rendelkezésre álló adatok alapján elvégzett számítások bebizonyították, hogy az utólag kapott nehéz páncéllemezek miatt a gép - szakmai zsargonnal - farnehéz lett.

A kutatók egyben cáfolták azt a mendemondát, hogy a 37 éves főhadnagy túlságosan idős lett volna vadászpilótának. A felszállás előtti estén nem fogyasztott alkoholt - állapították meg -, és az aerodinamika segítségével kizárták a német szabotázst is.