eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Amerikai nagykövetség: Washington nem avatkozik bele a magyar belügyekbe

Az Egyesült Államok nem avatkozik bele Magyarország belügyeibe, és az amerikai kormány nem kérte a magyar hatóságoktól, hogyan járjanak el - közölte a budapesti amerikai nagykövetség Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy kijelentésére reagálva.

"Mint azt sok alkalommal közöltük: nem avatkozunk bele a (magyar) belügyekbe" - közölte a nagykövetség. Leszögezte: "téves azt sugallni, hogy az Egyesült Államok kormánya olyan kéréssel fordult a magyar hatóságokhoz, hogy lépjenek fel vagy ne lépjenek fel ebben az ügyben".

"Amit több ízben hangsúlyoztunk, az a jogállamiság és a bírói függetlenség fontossága" - tartalmazza az amerikai állásfoglalás.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön egy fővárosi sajtótájékoztatón - amelynek az elszámoltatás volt a témája - egy kérdésre, miszerint Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezett-e a kormányhoz olyan nyomás, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök ellen ne induljon eljárás, ne legyenek elszámoltatva, azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon védelmet, immunitást".

Az amerikai nagykövetség emlékeztetett arra, hogy idén januárban közölte: munkatársaik rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája.

A nagykövetség akkor a Magyar Nemzetben megjelent hírre reagált, amely szerint a diplomácia képviselet összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, a többi között a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szembeni eljárásról.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat" - közölte akkor a nagykövetség.

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Népszabadságnak akkor úgy nyilatkozott: a nagykövetség ezen lépése "túlment minden határon".

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×