Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mihez vezetne az állami ösztöndíjak csökkentése?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minimálisra kell csökkenteni az állami ösztöndíjakat Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy hétvégi rendezvényen. A cél, hogy a hallgatók saját felelősségre, diákhitelből tanuljanak a felsőoktatásban. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a terv egyenlő az egységes tandíj bevezetésével.

A felsőoktatásban egy önműködő pénzügyi rendszerre van szükség: az egyetemet, főiskolát végzett embereknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a rendszert - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétvégén a Tranzit Fesztiválon egy pódiumbeszélgetésen. Hozzátette: az állami ösztöndíjakat minimálisra kell csökkenteni.

Az InfoRádió bővebb tájékoztatásért megkereste az oktatásért felelős helyettes államtitkárt. Kiss Norbert azt mondta: a cél az, hogy a hallgatók saját felelősségre, diákhitelből vegyenek részt a felsőoktatásban; állami ösztöndíj csak a hiányszakmát tanulóknak járna.

Kiss Norbert szerint a saját felelősség azt jelenti, hogy a támogatást hosszútávon vissza kellene térítenie a diáknak a béréből, ezáltal hozzájárul a felsőoktatás finanszírozásához.

Egyetemi és főiskolai hallgatók szerint a tanulmányok diákhitelből történő finanszírozása egyenlő az egységes tandíj bevezetésével, ugyanis a hallgatók ma a diákhitelt tandíjra fordítják. Úgy vélik, érthetetlen a tandíj napirendre kerülése, ugyanis a Fidesz 2008-ban pont ez ellen kampányolt a népszavazás során.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint példa nélküli, hogy a felsőoktatás költségeit diákok fizessék meg hitelből.

Nagy Dávid kiemelte: a magyar felsőoktatás problémái nem a tandíj mibenlétében keresendők. Itt egy olyan önfenntartó rendszerrel szembesülünk, ami a tandíj befizetésére alapozza a felsőoktatás finanszírozását, ilyen működő modell sehol a világon nincs - fejtette ki.

A tervek szerint 2-3 év alatt lehetne bevezetni az új finanszírozási rendszert a felsőoktatásban úgy, hogy a diákok kamattámogatást kapnának hitelükre.