Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Martonyi: Nyugvópontra jutottunk a viták után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külügyminiszter nem számít arra, hogy Magyarországnak további jelentősebb vitái lesznek az Európai Unióval. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a diplomáciának nem az a feladata, hogy a magyar válságkezelés sikerét propagálja a világban.

A Magyarországgal szembeni támadások nyugvópontra jutottak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a külügyminiszter. Martonyi János hozzátette: nem számít újabb vitákra, de megjegyezte, a választási részvétel regisztrációhoz kötése kérdéseket vethet fel. A tárcavezető egyetért Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel abban, ha az Ab előzetesen véleményt nyilvánítana a választási eljárási szabályok átalakításáról, az csökkentené a viták kialakulásának kockázatát.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróságon folyik az eljárás a 62 éven felüli bírák nyugdíjazásáról. Mint mondta, október végén, november elején születhet ítélet, amit Magyarország végre fog hajtani. Folyamatban vannak más kötelezettségszegési eljárások is, de nem politikai természetű vitákról van szó, hanem arról, hogy az Európai Bizottság szerint bizonyos magyar jogszabályok egyes rendelkezéseik tekintetében nem felelnek meg az uniós jognak. Vagy rendezik ezeket a kérdéseket vagy az Európai Bíróság dönt majd - tette hozzá.

A külügyi tárca vezetője kiemelte: a diplomáciának nem célja a magyar gazdaságpolitikai intézkedések terjesztése, a lényeg az, hogy jól működjenek, és akkor azokat más országok is alkalmazni fogják. Szerinte a bankadó és az energiaszektort terhelő különadó esetében ez történt.

Az E.ON magyarországi cégének tervezett megvásárlásáról közölte, ez színtiszta gazdasági, tőkepiaci ügy, nem diplomáciai feladat. "De attól ne riadjon vissza senki, hogy adott esetben az állam vagy a tulajdonában álló társaságok is vásárolnak vagy eladnak vállalati részesedéseket, ez természetes jelenség" - fogalmazott.

A Romániához fűződő viszonyról úgy foglalt állást: az elmúlt két évben az jobb volt, mint korábban bármikor, de az utóbbi hónapokban kedvezőtlen változások történtek. "Most a román félnek kell eldöntenie, hogy ezeknek a kérdéseknek az orvoslásával visszatérünk-e a magyar-román együttműködés elmúlt két évihez hasonló állapotához, fenntartjuk a közép-európai, szomszédsági szolidaritást, ami jól működött, vagy pedig egy új szakasz kezdődik" - jelentette ki, megjegyezve, az őszi román választási kampány nem ígérkezik könnyű időszaknak.

Martonyi János példátlannak minősítette, hogy a szlovák hatóságok hat év elteltével elmeorvosi vizsgálatnak akarják alávetni Malina Hedviget. Ugyanakkor azt mondta: a magyar-szlovák kapcsolatok meglehetősen jók, és ezen a szlovákiai kormányváltás sem változtatott lényegesen, noha a korábbi viták - a nyelvtörvényről és az állampolgárságról - fennmaradtak.

Hanganyag: Exterde Tibor