eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A nap hírei szombaton

A személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót is tovább szeretné csökkenteni a miniszterelnök. Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt. Nem számít az üzemanyagárak jövő heti változására a Portfolio.hu. A nap hírei 2012. augusztus 25-én, szombaton.

A személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót is tovább szeretné csökkenteni a miniszterelnök; Orbán Viktor erről Kőszegen, a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen beszélt. A kormányfő megismételte: csak azt az irányt tartja lehetségesnek, amelyet kormánya választott. A miniszterelnök szólt arról is, hogy Európa legversenyképesebb felsőoktatása lehet majd a magyar az ágazat átalakítása után. Ugyanakkor úgy fogalmazott: a felsőoktatás rendszerében, a lényegi struktúrát tekintve, még minden rossz. Megismételte: önműködő rendszerre van szükség: az egyetemet, főiskolát végzett embereknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az E.On visszavásárlását tervezi a kormány a németektől.

A Fidesz frakcióvezetője szerint jól teljesített a magyar gazdaságpolitika az elmúlt két évben. Rogán Antal a kőszegi közéleti rendezvényen azt mondta: az egyik legfontosabb feladat a munkahelyek védelmét szolgáló konkrét gazdaságpolitikai akcióterv megvalósítása, ezzel szeptembertől a parlamentnek foglalkoznia kell.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese azt mondta: bár a miniszterelnök sikeres válságkezelésről beszél, Magyarországon mélyül a recesszió, csökkennek a reálbérek, növekszik a munkanélküliség.

Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt - jelentette be a Terrorelhárítási Központ főigazgatója egy kőszegi rendezvényen. Hajdu János közölte: mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, a 3 egykori rendőr a tervek szerint 3-5 napon belül térhet vissza Magyarországra. A kiszabadítás körülményeiről nem közölt részleteket. A három egykori rendőrt augusztus 13-án rabolták el Damaszkusz külvárosában, amikor megállították autójukat. Áprilisban ugyancsak Szíriában két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek. Azokat a túszokat még nem sikerült kiszabadítani, nincsenek róluk újabb információk.

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke is felszólalt. A felvonulás idején mintegy száz ellentüntető tartott demonstrációt. Az ellentüntetők közül a rendőrség 4 embert előállított. A rendezvényt több száz rendőr biztosította, jelentősebb rendbontás nem történt.

Rövid időre műveleti területté nyilvánította a Fejér megyei Csókakőt a rendőrség, de már véget ért a hatósági akció. A település polgármestere túlzottnak tartotta a rendőrség fellépését. A rendőrség nem indokolta pontosan az intézkedés okát, de Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának délelőtti avatásához, de végül az eseményt a Tolna megyei Dunaföldváron tartották meg.

Nem számít az üzemanyagárak jövő heti változására a Portfolio.hu. A gazdasági portál elemzői szerint ugyan a finomított termékek dollárban mért átlagára kisebb emelkedést mutatott, ezt a hatást ellensúlyozta a forint dollárral szembeni erősödése. A héten bruttó 8 forinttal emelte a benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Ezzel a a benzin átlagára 439 forintra, a gázolajé 435 forintra nőtt.

Magyar nyelvű misével emlékeztek meg Szent Istvánról, az államalapító királyról Bécsben a Stephansdomban ausztriai, magyarországi és határon túli magyar hívők. A misét celebráló Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát arról beszélt, hogy Szent István létrehozta a magyar állam és a magyar keresztény egyház kereteit.

A francia államfő szerint Görögországnak az euróövezet tagjának kell maradnia. Francois Hollande azután beszélt erről, hogy Párizsban Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel tárgyalt. A francia elnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az athéni kormánynak hitelesen kell bizonyítania, hogy betartja a reformok és a költségvetési takarékosság terén vállalt ígéreteit és kötelezettségeit. A francia államfőhöz hasonló kijelentéseket tett egy nappal korábban Angela Merkel német kancellár is. Antonisz Szamarasz Párizsban arról beszélt: Athén képes lesz teljesíteni a vállalt kötelezettségeket.

Venezuelában a legutóbbi jelentések szerint 24 ember meghalt, amikor robbanás történt az ország legnagyobb olajfinomítójában. A hatóságok közleménye szerint a detonációban 86 munkás megsérült; az első vizsgálatok szerint a balesetet gázszivárgás okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×