eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Gárda-rendezvénynél sem lehetett mérlegelés

A bíróság nem mérlegelheti a közigazgatási határozatokban nem szereplő indokokat, és azokat nem egészítheti ki - közölte a Fővárosi Törvényszék a Magyar Gárda megalakulásának évfordulója alkalmából szervezett rendezvényt megtiltó közigazgatási határozattal kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a vonatkozó jogszabályi előírások értelmében bármely közigazgatási határozat felülvizsgálata során a bíróság kizárólag az adott közigazgatási döntés jogszerűségét bírálja el.

A "Fővárosi Törvényszék döntése során nem mérlegelhette a BRFK határozatában nem szereplő, a rendezvény céljával, eszmeiségével összefüggésben utólag felvetett szempontokat, minthogy azt sem vizsgálhatta, hogy a más néven, más szervezet által bejelentett rendezvény szervezői, vagy annak résztvevői mennyiben vettek vagy vesznek részt a bíróság által betiltott Magyar Gárda mozgalom tevékenységében" - tudatta a szervezet.

Azt is jelezték, hogy a bírósági döntések kereteit a hatályos jogszabályi rendelkezések jelölik ki. A bíróságok számára nem választás kérdése, hogy betartják-e azokat, a döntéseket sem a közhangulat, sem pedig, egyéb, az eljárás keretein kívül eső körülmény nem befolyásolhatja - írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség korábban megtiltotta. Az eseményen a bíróság által betiltott Magyar Gárda öt évvel ezelőtti, 2007. augusztus 25-ei megalakulásáról kívántak megemlékezni. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt. A Kormányszóvivői Iroda ezzel kapcsolatban azt közölte: a kabinet tiszteletben tartja a bíróság döntését.

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról megemlékező rendezvény jelenleg tart a Hősök terén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×