Tétényi: Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember végén

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 24. 14:18
Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember 30-án, ha a város nem kap állami segítséget, a Fidesz-frakció eddig mégsem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a város jövőjéről - közölte pénteken Tétényi Éva független polgármester, arra reagálva, hogy a testület többségét adó frakció távolmaradt az általa csütörtökre összehívott nyilvános egyeztetésről.

"Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadás áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz" - számolt be a város helyzetéről közleményben a polgármester.

Tétényi Éva azt írta, jövő keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol "az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, vagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre".

A csütörtöki egyeztetésre a polgármester várta a képviselő-testület tagjain kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. A megbeszélésen a polgármesteren kívül egyetlen képviselő sem jelent meg, ugyanakkor a Jobbik esztergomi elnöke - aki nem önkormányzati képviselő - részt vett az egyeztetésen; a rendezvényre főleg civilek mentek el.

A Fidesz-frakció csütörtöki közleményében azt írta, arra kérték a polgármestert, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester szerintük megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a kormányhivatalhoz fordulnak jogorvoslatért.

A polgármester "olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet (...) Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja" - írta a Fidesz-frakció.

A frakció közölte: a polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásnak még két százaléka sem volt esedékes, és több megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. "Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, azonban az aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - tudatta a kormánymegbízott.

Az MTI megbízható forrásból csütörtök délután úgy értesült, hogy a város számlavezető bankja levélben értesítette a polgármestert, addig nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igényléséről és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről.

Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.