Orbán: A termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát - a nap hírei

Infostart
2012. augusztus 24. 21:09
A miniszterelnök szerint másfél millióval kellene növelni a foglalkoztatottak jelenlegi számát. Az MSZP szerint a kormánynak vissza kell adnia az életkoruk miatt nyugdíjazott bírák szolgálai viszonyát. Norvégiában 21 év börtönre ítélték a tavaly 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviket. A nap hírei 2012. augusztus 24-én pénteken.

A miniszterelnök szerint elsősorban a termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát. Orbán Viktor erről Vas megyében, a Nestlé büki állateledel-gyárának bővítése alkalmából rendezett bokrétaünnepen beszélt. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy termelés és a gyáripar az a terület, amely a legkevésbé érzékeny a válságok hatásaira. Orbán Viktor megismételte: a jelenlegi 4 millió helyett 5-5 és fél millió magyar munkavállalóra és adófizetőre van szükség a következő egy-két évben ahhoz, hogy ne maradjon törékeny Magyarország gazdasága.

Az önkormányzati törvény módosítását kezdeményezi a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János javaslata szerint csak olyan települések hozhatnának létre közös önkormányzati hivatalt, amelyek ugyanabban az egyéni választókerületben találhatók.

Az MSZP szerint a kormánynak meg kell hozni a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírák visszakapják szolgálati viszonyukat. Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese azután beszélt erről, hogy a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság csütörtökön jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát, ezért visszahelyezte tisztségébe azt a kaposvári bírónőt, akit júliusban életkora miatt mentettek fel a bírói szolgálat alól. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön azt mondta: a kormány törvényhozási megoldásban gondolkodik a bírák nyugdíjazása ügyében.

Módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit a kormány. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint még ebben a hónapban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése, így az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa hozzájárult.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy akadályozza meg Csurka István A hatodik koporsó című darabjának bemutatását a budapesti Újszínházban. A szervezet közleménye szerint Feldmájer Péter levelében utalt a főpolgármester kijelentésére, amely szerint nem támogatja a darab bemutatását. Közben az MSZP fővárosi frakciója felszólította a főpolgármestert, hogy váltsa le az Újszínház éléről Dörner Györgyöt. Csütörtökön Tarlós István az ATV esti műsorában úgy fogalmazott: a darab vége egy igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást tartalmaz. Egyben az előadóművészeti törvényre hivatkozva közölte: fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel.

Minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellép a kormány. Ezt a Belügyminisztérium válaszolta a Roma Közösségi Hálózat képviselőitől szerdán átvett petícióra. A roma csoportosulás az augusztusi devecseri, tiszaroffi és ceglédi szélsőjobboldali provokáció és konfliktus ellen, és a szerinte nem megfelelő rendőri fellépés miatt tiltakozott. A belügyi tárca azt hangsúlyozta: a rendőrség maradéktalanul ellátja feladatait, a feljelentéseket a hatályos törvényeknek megfelelően kezeli.

Része lesz a nemzeti egységes kártyarendszernek a Budapesti Közlekedési Központ elektronikus jegyrendszere. A várhatóan 2014-ben életbe lépő új jegyrendszerben a papíralapú jegy- és bérletfajtákat elektronikus díjfizetési mód válthatja fel, így bevezethetik az időalapú jegyet is.

Oslóban beszámíthatónak nyilvánította, így terrorista tevékenység és 77 rendbeli, előre kitervelt szándékos emberölés miatt 21 év börtönre ítélte a tavaly júliusi kettős merénylet miatt Anders Behring Breiviket a bíróság. Norvégiában ez a lehető legsúlyosabb kiszabható büntetés. Az ítélet indoklása szerint a férfi személyiségzavarban szenved, de nem elmebeteg. Az ítélet ellen sem Anders Behring Breivik, sem az ügyészség nem fellebbezett.

Az Egyesült Államokban 2 ember meghalt, és a legutóbbi jelentések szerint 10-en megsérültek, amikor egy ismeretlen férfi lövöldözni kezdett New Yorkban, az Empire State Building közelében. Az egyik áldozat az elkövető, akit a rendőrök lőttek le. A hatóságok kizárták a terrorcselekmény lehetőségét, nem sokkal később csak annyit közöltek, hogy a lövöldözés egy munkahelyi vitával függ össze.