OEP: biztosított a gyógyszerkassza egyensúlya

Infostart
2012. augusztus 24. 12:39
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint minden alapot nélkülöző, valótlanságokat állít a Népszabadság cikke a gyógyszertámogatás kiadásaival kapcsolatban.

Bárki folyamatosan nyomon követheti a kiadások alakulását mind az egészségbiztosító, mind az államkincstár honlapján A gyógyszergyártók és forgalmazók a támogatással értékesített termékeik után bizonyos összeget visszafizetnek a költségvetés részére, annak érdekében, hogy a kiadások tartható mértékűek legyenek - közölte az OEP.

Az így befolyt pénzt a kormányzat újra a gyógyszerek támogatására kívánja felhasználni, így minden évben technikailag szükséges ennek lehetővé tétele a költségvetésben. Ennek megfelelően idén is ez az intézkedés biztosítja a gyógyszerkassza egyensúlyát. Ez a lépés a költségvetési törvényben előre meghatározott, így valótlan ennek hiányként való feltüntetése - tudatta az egészségbiztosítási pénztár.

Az egészségbiztosító elkötelezett az egészségügyre fordítható pénz lehető leghatékonyabb felhasználásában, ennek érdekében az elmúlt időszakban több, a racionálisabb gyógyszerfelhasználást szolgáló intézkedést vezetett be, úgy hogy folyamatosan biztosítva legyen a betegek zökkenőmentes ellátása. Ez a pénzügyi átcsoportosítás is ezt a célt szolgálja - olvasható a közleményben.