Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meteorológiai radarokat átverő hálózati eszközöket is talált az NMHH

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, mobiltelefonok vételét akadályozó, Amerikából behozott házi telefonok miatt kellett a legtöbbször intézkednie a hírközlési hatóságnak a 2012 első félévi ellenőrzései során - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A közlemény szerint az olyan berendezéseket, amelyek zavarják más eszközök működését, ki kell vonni a forgalomból.

Az NMHH mérőszolgálati szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (w-lan) eszköznél észleltek nagy mértékű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 gigahertzes frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség a radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.

A hatóság munkatársai 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internet szolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.

Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését.

Az NMHH mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök rendeltetésszerű működését is. A hatóság laboratóriumában augusztusig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszközt, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezést ellenőriztek. Egyebek közt babaőrzőket, házi csiszoló- és gyalugépeket, telefonkészülékeket, vezeték nélküli hálózati eszközöket vizsgáltak.

A 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is.

A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók, illetve a televíziók működését zavarják. Gyakori az is, hogy a rosszul szerelt távirányítású eszközök okoznak zavart egymás működésében, például a garázskapu távirányítója a szomszéd autó központi zárját teszi működésképtelenné - olvasható az NMHH közleményében.