Lázár az önkormányzati törvény módosítását javasolta

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 24. 13:16
Az önkormányzati törvény módosítását kezdeményezi a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János javaslata szerint csak olyan települések hozhatnának létre közös önkormányzati hivatalt, amelyek ugyanabban az egyéni választókerületben találhatók.

Az önkormányzati törvény - jövő év január 1-jétől hatályos - paragrafusa alapján közös önkormányzati hivatalt hozhatnak létre azok a járáson belüli községi önkormányzatok, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település választja el egymástól, a községek lakosságszáma pedig nem haladja meg a kétezret. A jogszabály szerint kétezernél népesebb település is tartozhat a közös hivatalhoz, az ilyenek nem tagadhatják meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt velük határos település kezdeményezi.

Lázár János a törvény módosítását kezdeményezte, kiegészítve a közös önkormányzati hivatalok alakítására vonatkozó feltételeket. A politikus törvénymódosító javaslatának elfogadásához kétharmados többség szükséges.