eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Évfordulós szentmisét tart Erdő Péter bíboros a csatkai búcsújáróhelyen

A csatkai búcsújáróhelyen az idén ünneplik Szűz Mária hagyomány szerinti megjelenésének a 150. évfordulóját, ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap ünnepi szentmisét mutat be a kegyhely szabadtéri oltáránál - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

Tóth János Csaba elmondta, a hagyomány szerint Szűz Mária 1862. augusztus 22-én megjelent a csatkai Szentkúton egy remetének, akitől azt kérte, építsenek oda kápolnát, és menjenek a hívek oda zarándokolni. Azóta ezt a helyet zarándokok ezrei keresik fel, és ismert cigány búcsújáróhellyé is vált - tette hozzá.

A Bakony keleti szélén fekvő Csatka Komárom-Esztergom megyéhez és a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. Egykor pálos kolostor állt a faluban, azt 1357-ben említik először az írásos források. A virágzó kolostor az 1526-os mohácsi csatavesztést követő években pusztult el.

A mai, Irgalmasság anyjáról elnevezett kápolna Szentkút közelében 1862-ben épült. Bár a feljegyzések a csoportos zarándoklatok emlékét csak a XIX. század végétől őrzik, mégis lehet tudni egy Meizler Vilmos nevű vak ember csodálatos gyógyulásáról 1792-ből. A búcsúsok szerint a csatkai Szentkút vize elsősorban lábfájás gyógyítására, bénulás ellen jó. A zarándokok régen és ma is a forrás vizét korsókban, üvegekben viszik haza az otthon maradtaknak.

Az utóbbi évtizedekben nagyon látogatott kegyhelyen éjjel a búcsúsok a templomban ájtatoskodnak. Miséket magyar és német nyelven tartanak, ezen túlmenően pedig Csatka a hazai cigányság országos jelentőségű búcsújáróhelyévé vált. A szeptember 8-hoz, Kisboldogasszony napjához a legközelebb eső vasárnap igen sok roma hívő keresi fel, olyankor cigány nyelvű prédikáció is hallgatható. Különösen sok zarándok érkezik Csatkára az utóbbi évtizedben a dél-szlovákiai magyar falvakból is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×