eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A gyógyszerkassza feltöltését kérik - lapszemle

A gyógyszerkassza lehetséges feltöltéséről ír a Népszabadság, míg a Magyar Nemzetben a meggyanúsított rendőrtisztek ügyéről lehet olvasni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az egészségbiztosító a gyógyszerkassza feltöltését kéri a kormánytól, és bár legalább 70 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy kihúzzák az év végéig, egyelőre csak 41 milliárd forint áll rendelkezésre, a tartalék felszabadítását indítványozzák, amihez az engedélyt a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztere adhatja ki. A Széll Kálmán-terv szerint az egészségbiztosító az idén 120 milliárd forinttal költhet kevesebbet az orvosságok ártámogatására, mint 2010-ben, a lap birtokába került dokumentum szerint eddig már 27 milliárddal fordított erre többet, mint tehette volna.

Már négy egykori rendőrfőtisztet gyanúsít az ügyészség azzal, hogy tagja volt az éjszakai szórakozóhelyeiről elhíresült V. László vezette bűnszervezetnek - írta a Magyar Nemzet. K. Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának korábbi vezetőjét is bűnszervezetben történt elkövetéssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség - erősítette meg a lapnak a KNYF helyettes szóvivője.

Szabó Eszter azt is elmondta, hogy a volt a főrendőr tagadta a vádakat, védője pedig elfogultsági indítványt nyújtott be, amelyben kifogásolta, hogy az ügyészségi nyomozásban olyan rendőrök is részt vettek, akik korábban kollégái voltak védencének. Az indítványt a Legfőbb Ügyészség bírálja el.

Az Index a cukorbetegség elleni testsúlycsökkentő műtétről ír. A beavatkozás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ha az elhízott ember testsúlycsökkentő műtéten esik át - állapították meg svéd kutatók. Korábbi tanulmányok megmutatták, hogy az ilyen típusú sebészi beavatkozás után visszafordulhat a már kialakult diabétesz, de a mostani kutatás az első, amely azt igazolta, hogy a cukorbetegség megelőzését is segíti a műtét.

A Napi Gazdaság arról közöl írást, hogy nem valószínű, hogy a korábbi tervekkel szemben kikerüli Magyarországot a Déli Áramlat gázvezeték, a kormány nem lát fennakadást a tárgyalásokban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi előkészítése a tervezettnek megfelelő ütemben halad annak érdekében, hogy a végső beruházási döntés az idei év vége előtt megszülethessen. Korábban a Jutarnji List című horvát lap azt írta, hogy a vezeték Magyarország helyett Horvátországon át szállíthatná a földgázt Szlovéniába és Olaszországba.

Milliókat vesznek el a magyar nyugdíjasoktól - írja a Pénzcentrum. Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esettel, amikor bűnözők valamilyen ürüggyel bejutnak egy idős ember otthonába, ott kifigyelik, hol van a nyugdíjas megtakarított pénze, majd - kihasználva sebezhetőségét- elveszik azt tőle. Ezek az esetek is felhívják a figyelmet arra, hogy milyen alacsony Magyarországon a nyugdíjasok bankszámla- és bankkártya-használata.

Egy tanulmány megállapítása szerint az átlagnál kevesebbszer használnak készpénzmentes megoldásokat a nyugdíjasok, valamint ott, ahol a családfő munkanélküli vagy háztartásbeli. Ennek oka mindkét utóbbi esetben a rendszeresen bankszámlára érkező jövedelem hiánya lehet. A nyugdíjasok mellett a fizikai munkások és a munkanélküliek használják legritkábban a kártyát. A nyugdíjasok esetében fontos szerepet játszhat az új eszközökhöz való alkalmazkodás nehézsége, illetve a bizalmatlanság is.

Kiszivárogtak a tervek, miként mentik meg Európát - olvasható a Portfolio.hu-n. Az Európai Központi Bank olyan hozamcélt határozhat meg, amely elérése esetén a jegybank beavatkozna egy ország államkötvénypiacán - írja a Reuters jegybanki információkra hivatkozva. A célt azonban titokban tartanák a jelenlegi tervek szerint, hogy az ne váljon a politikai harcok tárgyává. Az Európai Központi Bank korábbi közgazdásza, Christian Schulz. Ha a hozamcél nyilvános lenne, az hasonlóan jól működne, mint a svájci árfolyamkorlát - tette hozzá - így a piacok nem tesztelgetnék, hol lép be a bank.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×