Orbán: Meg kell akadályozni az államadósság növekedését - a nap hírei

Infostart
2012. augusztus 22. 21:05
A nemzeti érdekeket szolgáló külpolitikáról beszélt a miniszterelnök az éves nagyköveti értekezleten. Jóváhagyta a londoni olimpikonok díjazását a kormány. Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a hőség és a szárazság miatt.

A miniszterelnök szerint nem akkor lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem akkor, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket. Orbán Viktor Budapesten, az éves nagyköveti értekezleten azt mondta: az országok vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy nemzetállami szinten is kifejlődjön bizalomhiány, amely Brüsszel és a nemzetállamok polgárainak viszonyában már megjelent. A kormányfő hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az európai válságkezelés miatt az államadósság ismét növekedni kezdjen.

MSZP: recesszióba süllyedt a magyar gazdaság

Az MSZP szerint téves helyzetfelismerésről árulkodnak Orbán Viktor nagyköveti értekezleten mondott szavai. Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a kormány azt várja a diplomatáktól, hogy egy védhetetlen gazdaságpolitikát vegyenek védelmükbe. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, az infláció pedig itt a legnagyobb az Európai Unióban.

Júliusban 80,2 milliárdos többlettel zárt az államháztartás

Júliusban 80,2 milliárdos többlettel zárt az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszere - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hiány az első hét hónapban 437,5 milliárd forint volt, ez az éves előirányzat 76 százaléka. A végleges adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

Döntött a kormány: 35 milliót ér az olimpiai arany


Elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság előterjesztését a londoni nyári játékokon eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról a kabinet. Az eredeti javaslat szerint az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak. Emellett jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez.

Felelnek a háttér-tulajdonosok is

A becsődölt vállalkozások névleges és a háttérből irányító tényleges vezetői is magánvagyonukkal felelhetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint egy, az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla először mondta ki, hogy mind a stróman, mind az árnyékvezető is személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért. A bírósági döntés után az adóhatóság a jövőben pereket indít a névleges és az árnyékvezetők kártérítési felelősségének megállapítása érdekében.

Az Országgyűlés előtt a szigetközi vízellátás kérdése

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, miután az Országos Választási Bizottság egyhangúlag elfogadta az erről szóló népi kezdeményezéssel összefüggő aláírások ellenőrzésének eredményét. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. A parlament várhatóan ősszel veszi napirendre és tárgyalja meg a kérdést.

Nem kapnak kevesebb pénzt a színházak

Nem csökken jövőre a fővárosi fenntartású színházak támogatása - közölte a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. Csomós Miklós az előadóművészeti törvény 2013. januárban életbe lépő változásai kapcsán beszélt erről. A politikus szólt az állam és a főváros közötti színházcserék lehetőségéről is. Csomós Miklós kiemelte: a fő szempont az, hogy Budapest jelenlegi teátrumainak érdekei ne sérüljenek.

Általános tűzgyújtási tilalom van


Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó szárazság miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkben, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom visszavonásig érvényes, aki megszegi, azt erdővédelmi bírsággal sújthatják.

Nem dőlt meg a melegrekord


Nem döntötte meg, de elérte a szerdai hőmérséklet a napi országos melegrekordot. Baján 39,1 fokot mutattak a hőmérők, ugyanannyit, mint húsz évvel ezelőtt Makón. Az előrejelzések szerint csütörtökön a hőmérséklet csúcsértéke országszerte 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat. Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. A kánikula a hét legvégéig is kitarthat, a jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet.