Nem hívják össze a Pest megyei közgyűlést a rendőrfőkapitány menesztése miatt

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 21. 12:20
Nem tart rendkívüli ülést a Pest megyei közgyűlés a rendőrfőkapitány menesztése miatt annak ellenére sem, hogy a szocialista frakció kezdeményezte a testület összehívását - közölte Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke kedden az MTI-vel.

Az MSZP-frakció vezetőjének pénteki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében egyebek mellett az állt: a képviselőcsoport tagjai megdöbbenve értesültek róla, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a hónap végével indoklás nélkül visszavonta Simon Tamás rendőr dandártábornok, Pest megyei rendőrfőkapitány és Galuska-Tomsits László megyei rendészeti igazgató megbízását.

A frakció arra kérte Szűcs Lajos elnököt, hogy haladéktalanul hívja össze a közgyűlés rendkívüli ülését, s ezen Pintér Sándor jelenlétében adjon tájékoztatást a megyei rendőrfőkapitány minden előzmény nélküli menesztésének okairól - írta közleményében László Ferenc, a szocialista képviselőcsoport vezetője.

Szűcs Lajos kedden tudatta: nem hív össze rendkívüli ülést. Az elnök véleménye szerint "az elmúlt 22 évben nem volt rá példa, hogy a kinevezések visszavonását a belügyminiszter vagy a főkapitány indokolta volna. Simon Tamás megbízottként látta el a főkapitányi feladatait, mindenki megelégedésére, közel másfél éven át. Most jött el az idő, hogy a miniszter új megyei kapitány kinevezéséről döntsön a jogszabályokban meghatározott törvényes rend szerint. A megyei közgyűlés ugyancsak a jogszabályok és a törvényi rend szerint értesül, illetve megtárgyalja a főkapitány kinevezésével kapcsolatos napirendi pontot" - érvelt a közgyűlés elnöke.