Milyen problémákat okozhat az aszály?

Infostart
2012. augusztus 21. 08:05
Igencsak megviseli az aszály Magyarország természetes vizeit, a vízügyi központ azonban még nem tartja szükségesnek a beavatkozást.

Átmeneti szárazságot okozhat a kisebb vízfolyásoknál a hetek óta tartó aszály - mondta a ReggelInfónak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Kifejtette: a szárazsággal vízminőségi problémák is keletkezhetnek egyes vízfolyásainknál, hiszen a meleg időjárás és a vízpótlás hiánya együttesen ezzel is járhat.

Erre kisebb holtágakban volt példa. Ezekben az esetekben szivattyúzással próbálják frissíteni az álló vizeket. A TV2 viszont nemrég arról számolt be, hogy - oxigénhiány miatt - tömegesen pusztulnak a halak az aszálytól leapadt tiszapüspöki tóban. A kereskedelmi csatorna számolt be arról is, hogy kiszáradt a Szilvásvárad melletti egyik legnagyobb természeti látványosság, a Fátyol-vízesés.

A folyókon az alacsony vízszint a jellemző, és ez hajózási korlátozással járhat, ahogy a balatoni kikötőkben is ez jelenthet problémát - emelte ki Láng István. Hozzátette, hogy volt ennél kisebb a Balaton vízszintje. Jelenleg 54 centiméter körül van a tó vízszintje, de volt már 23 is.

Láng István úgy vélte, hogy bár kiadós eső a következő napokban nem várható, nagyobb folyóinkon és tavainkon még nem szükségesek vízminőségi beavatkozások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást